
Uke 5: Blanc Foussy Cremant de Loire
Musserende
Cremant er navnet på all musserende vin i Frankrike som IKKE er laget i området Champagne! Så enkelt, - og så godt! Dette er nesten uten unntak fantastiske produkter til en svært god pris. De er laget på samme kompliserte måte som champagne, - med annengangsgjæring på flaske. Navnet på flasken sier ofte fra hvilket område den musserende vinen kommer fra, - og det blir laget Cremant fra de aller fleste store vindistrikter i Frankrike. Cremant de Bordeaux, Cremant de Alsace, Cremant de Bourgogne, Cremant de Limoux, Cremant de Loire, Cremant de Die og Cremant de Jura. Fantastiske produkter til mat og aperitiff, - eller bare til kos! Dette er som sagt kanskje det nærmeste man kommer champagne, - da både produksjonsmetode, noen av druene og jordsmonnet er til stede. Forskjellen er alle de strenge kravene innen produksjon og lagring, - og hvor lenge den har ligget på bunnfallet. Det er her kompleksiteten utvikles, og det mangler noe på finessen og lengden/ettersmaken i forhold til champagne. Loire er en av Frankrikes vakreste regioner, med vingårder og slott på hver side av landets lengste elv – Loire med sine 1006 km. Den renner vestover i retning Atlanterhavet, og ligger forholdsvis midt i landet. Regionen er kanskje mest kjent for sin hvitvin Sancerre på druen Sauvignon Blanc, og for hvite og røde viner laget på henholdsvis Chenin Blanc og Cabernet Franc. Det finnes drøyt 300 ulike cremanter på vinmonopolet i dag, og også denne vintypen har mangedoblet salget de siste årene. Det gir alltid mye vin for pengene! Blanc Foussy S.A. er en kvalitetsorientert og prisbelønnet produsent som holder til i hjertet av Loire-dalen mellom Tours og Amboise. Her plukkes alle druene for hånd, og denne Cremanten lages på tradisjonell champagne-metode med 18 måneders lagring på bunnfall. Herlig og frisk musserende vin, med flott smak av røde bær og epler, fersken, søt paprika, kjeks og nøtter! Noe mineralitet, og god balanse mellom fin sødme og god fruktighet. Elegante bobler, frisk syre og lang ettersmak. En utviklet og moden vin.
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
29. januar 2025