
Uke 47: Blossa 25
Gløgg
Historien starter med J.D. Grönstedt, som laget gløgg i et kjellerlokale i Gamla Stan i Stockholm på slutten av 1800-tallet.
I dag har produsenten fusjonert mange ganger, men det lages fremdeles gløgg, og i dag er det Anora Sweden AB som står for produksjonen.
Fra 2003 har Blossa lansert årgangsgløgg med ny design og ny smak hvert år. Fram til 2010 hentet de inspirasjon fra den nordiske vinteren med smaker som f.eks. tyttebær og vintereple. Fra 2011 har de sett ut i verden for inspirasjon og smaksbilder.
De tradisjonelle julekrydderne, som marineres og lagres i seks måneder før bruk, er alltid med, - men blir hvert år blandet med nye og spennende smaker fra alle verdens hjørner.
I år er det Alpene som er tema, - og det er tenkt som en hyllest til Glühvwein og naturskjønne, alpine miljøer med snødekte fjell og skogkledde daler. For første gang er det også benyttet en rødvinsbase på årets gløgg, - dette for å forsterke inspirasjonene av Glühwein, og skape en sterkere tilknytning til årets tema.
Blossa 25 har en frisk og tydelig smak av klassiske julekrydder og smakene vi forbinder med gløgg. I tillegg er det varmende toner av sitronzest, tørket appelsinskall, einebær og granskudd.
Gløggen kan drikkes både varm og kald, - men årets utgave er best kald, - gjerne med en isbit og en sitronskive. Åsa Orsvärn, - Blossas sjefsblender og gløggekspert, foretrekker den kald frem til 1. advent, - deretter varm, som en klassisk Glühwein.
Hun anbefaler også safransmultringer og strudel til, og hun serverer den gjerne varm toppet med litt pisket sitronkrem!
Dette er en smakfull og hyggelig adventstradisjon, men vær tidlig ute, for den blir fort utsolgt!
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
21. november 2025