
Uke 44: Kir-Yianni The North Assyrtiko
Hvitvin
229.90 kr
Yiannis Boutaris etablerte Kir-Yianni i 1997 med et målrettet fokus om å få frem det ypperste potensialet i lokale druer, - og Xinomavro spesielt.
Boutaris forlot da familiens eget vinhus, Boutari Wine Group, og har siden ikke sett seg tilbake. I dag driver Stellios Boutaris Kir-Yianni-vingården videre med ytterligere ambisjoner, energi og dedikasjon.
Vinmarkene til Kir-Yianni befinner seg i Naoussa og Amyndeon – nordvest i Makedonia ( Hellas ), og det er den litt kjøligere regionen Amyndon at vi finner Assyrtiko-druen. Her lages det fruktige og friske hvitviner på en av verdens eldste hvitvinsdruer på en vinmark som ligger 700 m.o.h.
Det arbeides etter økologiske prinsipper i vinmarken, og druene selekteres to ganger. Både under innhøstningen og på sorteringsbordet i kjelleren. Alt gjøres for hånd, og hver enkelt parsell vinifiseres hver for seg.
Denne vinen har gått igjennom en såkalt «cold soak»-teknikk ( mosten kjøles ned til 5-15 grader et par dager ) før den blir spontanfermentert på stål, og har ligget 4-5 måneder på fingjæret før tapping.
Frisk, fast og konsentrert, med smak av steinfrukt og sitrus.
Druen Assyrtiko kommer opprinnelig fra den greske øya Santorini, hvor Stellios Boutaris nå også har overtatt driften av vinhuset Domaine Sigalas, - et anerkjent vinhus som har etablert seg som et ledende hus etter etableringen av Paris Sigalas på 1990-tallet. Her lages det førsteklasses greske viner på greske druer, - som stortrives i det vulkanske jordsmonnet og det solrike klimaet.
Dette er en typisk matvin – og er perfekt til bl.a. grillet fisk, grønnsaksretter og ikke minst til den greske osten Feta.
Druetyper
Assyrtiko 100%
Tekniske detaljer
Alkohol13,5%
Syre5,5 g/l
Sukker> 3 g/l
UtvalgBestillingsutvalget
Varenr.16022001
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
28. oktober 2025