
Uke 43: Braastad X.O. Fine Champagne
Cognac
Cognac er en type druebrennevin, - laget på hvitvin, - oppkalt etter området Cognac i sør- vest-Frankrike. Ca. 10 mil nord for Bordeaux.
For å kunne kalles Cognac må væsken, ifølge regelverket, være produsert i regionen som ligger rundt byen Cognac. Den må være produsert av minst 90% av spesielle druer ( Colombard, Ugni Blanc, Folle Blanche, Semillion eller Montils-druer ). Den må være destillert to ganger i kobberpanner over åpen ild og være lagret i minimum 2 år på eikefat.
Maksimum alkoholinnhold ved destillasjon er 72% ved 15 grader, og all destillasjon må være avsluttet senest 31. mars året etter druehøstingen.
Med andre ord: Underlagt strenge krav til opprinnelse og kvalitet.
Cognac er, på samme måte som armagnac, en brandy. Opprinnelig het det brandy wine – altså «brent vin»
Nøkkelfakta
- Det selges ca. 150 millioner flasker Cognac hvert år
- Det største eksportmarkedet er USA, etterfulgt av Singapore og Kina.
- Det finnes ca. 5300 vingårder som produserer vin for cognac-produksjon
- Det er ca. 375 ulike cognac-hus i aktivitet
- Du trenger 8 flasker vin for å lage en flaske Cognac
- Området som er godkjent for produksjon av Cognac er på 79.739 ha og inndelt i 6 områder (cru). Områdene er rangert etter kvalitet, og det ypperste er Grande Champagne og Petit Champagne. Disse to har et svært kalkholdig jordsmonn, noe som bidra til høy kvalitet. En blanding av disse to, med minimum 50% Grande Champagne kvalifiserer til Fine Champagne. Cognac fra det beste område omtales ofte som kompleks, lett og elegant, med aromaer av te, blomster, tobakk og nyslått gress. Borderies er det tredje beste området, og er regnet som kvinne-Cognac. Det minste området, men det som gir mest sødme og smak av nøtter og fioler.
- Dette er fransk høykultur: En strengt kontrollert og eksklusiv merkevare.
Områder (crus)
Grande Champagne & Petit Champagne: Svært kalkholdig jordsmonn som gir høy kvalitet. En blanding med minst 50% Grande Champagne kvalifiserer til Fine Champagne. Cognac fra det beste område omtales ofte som kompleks, lett og elegant, med aromaer av te, blomster, tobakk og nyslått gress.
Borderies: Tredje beste område – regnet som kvinne‑Cognac. Det minste området, men gir mest sødme og smak av nøtter og fioler.
Området Cognac er omtrent halvparten så stort som Elverum Kommune ( som for øvrig dekker et område på 1229 km2.)
Lagring
Lagring: Defineres alltid etter den yngste bestanddelen:
- VS - Very Special - lagret minimum 2 år på fat
- VSOP - Very Superior Old Pale - lagret minimum 4 år på fat
- XO . Extra Old - lagret minimum 6 år på fat ( etter 1. april 2018 må den yngste delen være min. 10 år )
Braastad / Cognac Tiffon
Cognac-huset Braastad ble grunnlagt av Mederic Tiffon i 1875 – og heter faktisk egentlig Cognac Tiffon. Cognac Tiffon har vært tilgjengelig på det norske Vinmonopolet siden 1927, og først fra 1995 under merkenavnet Braastad.
Braastad Cognac er et merke eid av Tiffon. Hovedsetet er familiens vingård, Chateau de Triac, som ligger i Petit Champagne i Cognac.
Sverre Braastad emigrerte fra Kastad Gård, utenfor Gjøvik, - til Cognac i 1899. Her fikk han jobb på konjakkhuset Bisquit, men falt etter hvert for datteren i konjakkhuset Tiffon, Edith Rousseau. De giftet seg i 1913, - og i 2019 overtok han driften av Tiffon.
Tiffon drives i dag av Sverre Braastad sønn, Robert Tiffon, og sønnesønnene Antoine, Jan og Richard.
Patrick og Eva Braastad driver i dag «Braastad Opplevelser» fra gården på Gjøvik, med fokus på kurs og konferanser, foredrag, cognac-historie og turer til Frankrike.
Patrick Braastad er sønnesønn av Sverre Braastad – og er i dag styreleder i selskapet Tiffon/Braastad. Han er født på Elfenbenskysten og kom til Norge i 1984, - hvor han traff Eva og de overtok driften på Kastad Gård.
Norges eneste kvinnelige Cognac-destillatør, Marthe Bøhn, tok sitt fagbrev i Cognac, hos Tiffon/Braastad – og det er hun som i dag importerer Braastad til Norge, gjennom selskapet Just Drinks AS.
Smaksnotat
Lagrinspreget druebrennevin med tydelige innslag av fat og vanilje, tørket frukt, urter og gress, sitrus, toast, te og karamell.
Dette er edle dråper, laget på tradisjonell dobbeltdestillasjon med 15-20 års fatlagring. Rik på både karakter og smak, og laget med stor finesse og perfeksjon.
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Elverum Vinklubb
20. oktober 2025