
Uke 37: Wineland Aladasturi Qvevri 2023
Rødvin
286.90 kr
Georgia – et av verdens eldste vinland!
Kanskje var det her det begynte? De tidligste arkeologiske funnene for vinproduksjon er funnet nettopp her – og dateres til ca. 6000 f.Kr. Altså en uavbrutt vinproduksjon i ca. 8000 år.
Landet har i dag et vinareal på ca. 45.000 ha og en vinproduksjon på ca. 2 millioner hektoliter. Et forholdsvis varmt og tørt land, med et kontinentalt klima som klarer seg uten kunstig vanning. Smeltevann fra fjellene sørger for jevnt tilsig gjennom den varme sommeren.
Druen Aladasturi blir ofte kalt Georgias svar på Pinot Noir. Den er frisk og delikat med aromaer av markjordbær, bringebær, nyper, urter og søt tobakk. Den er pent konsentrert med godt integrerte tanniner. Forholdsvis lav på syre og vil oppfattes som saftig, leskende og lettdrikkelig.
Druen kommer opprinnelig fra området Guria i det vestlige Georgia, og er kjent for sine store avlinger og sitt gode renommé. Navnet høres ut som «Allah Dastur» som på arabisk betyr «Allahs samtykke». Ryktene vil ha det til at navnet ble skapt da arabiske erobrere invaderte Georgia – og at dette dermed rettferdiggjorde det å drikke vin som var så himmelsk god at selv Allah godkjente den! Det sies at det også er en god spisedrue.
Deler av vinifikasjonen foregår i de typiske georgianske qvevri – store håndlagde leirkrukker som blir innsatt med bivoks før de graves ned i jorden for å beholde jevn temperatur året rundt. Dette er en eldgammel teknikk som kom på UNESCO`s verdensarvliste i 2013.
Å smake nye viner fra forholdsvis ukjente områder er alltid spennende. Smak med åpent sinn, la fordommene hvile og sansene lede!
Kanskje blir det en ny favoritt?
Druetyper
Aladasturi 100%
Tekniske detaljer
Alkohol12,5%
Syre5,4 g/l
Sukker> 3 g/l
UtvalgBasisutvalget
Varenr.19675701
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
10. september 2025