
Uke 30: Pedregosa MI Pet Nat
Musserende
De første Pet Nat-vinene (Petillant Naturel) kom til Norge i 2017 – og ble raskt en hipstervin. Nå er den mer for alle, - kvaliteten er forbedret og det er en morsom vin å bruke i smakinger. Dette er den eldste måten å lage musserende vin på. Metoden heter «Methode ancestral» - altså forfedrenes måte, og denne teknikken brukte munkene på 1500-tallet for å lage lett perlende vin. I et kloster i Limoux i Sør-Frankrike er dette dokumentert allerede i 1531. Metoden er rett og slett å tappe vin på flaske før den er ferdig gjæret. Dette er da et høyst levende produkt, hvor både sukker og gjær blir med over i flasken og hvor gjæren da fortsetter å spise opp sukkeret og skaper bobler og smak. Man har dermed en ukontrollerbar gjæring i hver flaske – som igjen vil gjøre hvert produkt unikt på både smak og lukt. Det kan være alt fra florale toner, via sopp til direkte ufine og ubehagelige lukter. Interessant at en eldgammel måte å lage vin på er blitt trendy. De er ofte ufiltrerte, tørre, friske og tåkete. Lett perlende med forholdsvis lav alkohol og høy fruktighet. Dette er morsomt, sært og uforutsigbart! Familievinhuset Castelo de Pedregosa ble grunnlagt i 1933. De holder til i Cava`ens viktigste by – San Sadurni d`Anoia. Dette er selve hjertet i Cava-appellasjonen, og ligger drøyt 3 mil rett vest for Barcelona. Familien på fem eier 26 ha og har siden 1997 hatt økologisk dyrking. Artig at de nå lager Pet Nat på boks, slik at man kan prøve dette uten å kjøpe en helt flaske.
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
23. juli 2025