
Uke 25: Riunita Lambrusco Emilia
Musserende
Emilia-Romagna er kjent for smakfull mat, Guiseppe Verdi og raske kvalitetsbiler som Maserati, Lamborghini og Ferrari, men de har så mye mer å by på, - foruten parmaskinke, parmesan, balsamico og pasta bolognese (dette er området mellom Parma og Bologna). De har Lambrusco! Lett perlende svakvin, oftest rød og med litt sødme. Syrlig, stram og som oftest halvtørr/tørr, men det var den enorme produksjonen av søt Lambrusco frem til 1950-60 tallet som gjorde regionen kjent, - og dette har dessverre ødelagt mye av vinens omdømme. Fra 1700-tallet ble de mørkerøde perlende vinene laget på gamlemåten, ved at vinen ble lagt på flaske før alkoholgjæringen var ferdig – og lot dermed vinen gjære ferdig på flasken. Dette gir en perlende vi som kalles «metodo ancestrale» - og er kanskje mer kjent som «pet nat» - og dette er virkelig på vei tilbake som en trendy og populær vin. Lambrusco lages i dag unntaksvis på den tradisjonelle metoden som cava, cremant og champagne, - de fleste blir laget på tank-metoden – som prosecco. Lambrusco er ikke bare navnet på en vintype, - det er også navnet på en hel liten «familie» av ulike Lambrusco-druer fra Emilia-Romagna. Denne utgaven er søt, men frisk og balansert, lett perlende med myke tanniner og passer godt til ulike oster og desserter. Prøv gjerne også en tørr Lambrusco til f.eks. salami, spekeskinke, parmesan, pizza, risotto og lasagne!
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
18. juni 2025