
Uke 24: François Lurton Mas Janeil Blanc
Hvitvin
Dette er et kjent navn i vinverdenen, - nærmest som en levende legende å regne. Han representerer 5. generasjon av familien Lurton – som har laget vin i Bordeaux siden 1897. Han er kanskje mest kjent som «Flying Winemaker» - og har jobbet, og tatt med seg erfaringer, fra hele verden. Han startet sin egen virksomhet i 1988. Han har etter hvert kjøpt opp vinmarker på flere steder – og han har dag suksess med sine viner i fire ulike land. ( Spania, Chile, Frankrike og Argentina ) Her er vi i hans hjemland Frankrike – hvor han har serien Mas Janeil. En saftig, fyldig og krydret vin med smak av grønne epler, hvite blomster, lime, nesle, stikkelsbær, hasselnøtt og kamfer. Her er vi i Sør-Frankrike, i området ved Corbières-massivet, nær grensen til Spania. Mas Janeil er navnet på vingården, og ligger i bratte skråninger i hjerte av Agly-dalen. Francois leide vingården her i 1996, men kjøpte den i 2008, og bygde da et nytt vineri på gården. Området har et unikt jordsmonn ( skifer, leire og granitt ) – og ligger i en geologisk forkastning. Vinen er en blend av fire druer, mest Macabeo – resten er Viogner, Grenache Blanc og Grenache Gris, - og er kun lagret på stål. En perfekt vin for bl.a. fisk og grønnsaker, - en ukomplisert hverdagsvin som imponerer, og som jobber på lag med naturen – som Francois. Vinene herfra er ufiltrert og spontangjæret, flaskene er av resirkulert glass og det drives grønt og bærekraftig i alle ledd, - med naturlig gjødsel og uten sprøytemidler.
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
11. juni 2025