
Uke 18: Ch. De Fleys Chablis Premier Cru Les Fourneaux
Hvitvin
Chablis er en utrolig pittoresk og sjarmerende liten landsby i Frankrike, med drøyt 2000 innbyggere, og alltid en drueklase på fortauene som viser vei til nærmeste vinbar eller utsalg. Chablis er navnet på både landsbyen og regionen – som er en frittstående bitteliten satellitt lengst mot nord, men som tilhører vinområdet Bourgogne. Vi er i det midtre Frankrike, 180 km sørøst for Paris. Det lages ca. 35 millioner flasker Chablis i året, fra ca. 450 vingårder på drøyt 5.000 ha beplantet areal ( som er svært lite… – til sammenligning har f.eks. Beaujolais ca. 10.500 ha, Champagne ca. 34.000 ha, og Bordeaux ca. 115.300 ha ) Hemmeligheten ligger under jorda – dette er «fossil magi» som jeg husker en av vinmakerne kalte det en gang… Det er forløperen til dagens østers som spiller hovedrollen her. «Exogyra Virgula» var visstnok på størrelse med en ert, men i stort nok antall for 150 millioner år siden, ble disse fossile østersskallene til de kalkrike sedimentene som utgjør den velkjente Kimmeridge-kalken i dag. Vinmarkenes ulike innhold av fossiler, retning mot sola, porøsiteten i jorda, bratthet i vinmarken osv. osv. – alt dette utgjør de store forskjellene på Chablis. En annen ting som er spesielt her er at de gigantiske vinhusene mangler. Her er det bare små, jordnære bønder med lidenskap for faget. Kvalitetspyramiden i Chablis er inndelt i fire – og husk at det alltid bare er en drue – Chardonnay! Petit Chablis ca. 1108 ha På begge sider av elven Serein, - og som oftest på høydedragene i Chablis, men kan grense til alle andre typer av jordsmonn, mark og skog. Brunere og yngre jordsmonn ( Portland-kalk )- med mye mer sand og mindre leire enn Kimmerridgekalk, - dårligst soleksponering og utsatt for hagl og vind. Chablis ca. 3367 ha På begge sider av elven Serein, - og utgjør 60% av produksjonen innen AOP Chablis som ble opprettet i 1938. Jordsmonnet består av Kimmerridgekalk. Chablis Premier Cru ca. 783 ha På begge sider av elven Serein, og jordsmonnet er Kimmerridgekalk, men disse vinmarkene har betydelig bedre soleksponering enn vinmarkene som er klassifisert som Chablis. 40 vinmarker er klassifisert som Premier Cru. Chablis Grand Cru ca. 101 ha Alle de syv klassifiserte vinmarkene ligger samlet på en side av elven, og har spesielt god soleksponering. Jordsmonnet er Kimmerridgekalk og Les Clos er den mest kjente vinmarken. Kun to prosent av all Chablis produseres fra disse vinmarkene. Det er ikke nødvendigvis den dyreste som er den beste – her er det svært avgjørende hva den skal brukes til - og hva man liker. Petite Chablis og Chablis: Syrlig og slank – grønne epler og sitrus – alt av reker, kreps, kokt og dampet sjømat Premier og Grand Cru: Fylde og fruktighet – bakt sitron, fat og modne epler – grillet og stekt sjømat. Prøv deg frem og finn den typen du liker best, og som passer til maten du skal servere. Det er mange hundre å velge imellom!
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
30. april 2025