
Uke 12: Nadal Original Corpinnat Brut Reserva
Musserende
Cava-eventyret i Spania startet ved at den unge, eventyrlystne vinarvingen José Raventos dro ut på en reise i Europa, og endte opp i Champagne i Frankrike. Her ble han kjent med hemmeligheten bak franskmennenes suksess. Tilbake i Spania eksperimenterte han med 2. gangs-gjæring på flaske – og den første cavaen ble åpnet hjemme hos familien Raventos i 1872. I 2015 begynte noen få cava-produsenter å snakke sammen med tanke på endringer. De var misfornøyd med utviklingen av cava, - og ønsket strengere krav og retningslinjer for både dyrking og produksjon. 30. januar 2019 var Corpinnat, som betyr «Hjertet i Penedès» et faktum. 11 vinhus gikk da ut av cava-samarbeidet og dannet sin egen merkevare med det strengeste regelverket i verden. Vinmarkene skal bl.a. eies av vinhuset, det skal være økologisk dyrking og det skal høstes inn manuelt. Druene skal dyrkes innenfor et regulert område, det stilles strenge krav til lagring ( minimum 18 mnd ) og det skal være 90% lokale navngitte druer. Det er regulerte område for «Corpinnat» er 997 km2 mellom Barcelona og Terragona. I dag er det 13 vinhus som er tilsluttet den nye ordningen. Vinhuset Nadal har vært en av pådriverne for den nye merkevaren, - et familiehus med en vinhistorie helt tilbake til 1510. Her er det modne flotte aromaer av modne epler, sitrus, bakst, krydder og nøtter.
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
19. mars 2025