
Uke 1: Roederer Champagne
Champagne
I vinens verden er champagne helt klart den sterkeste merkevaren. I en hel region, ca. 12 mil nord-øst for Paris, lages det kun champagne. Her er jordsmonn, klima og kompetanse helt unikt for dyrking og foredling av nettopp dette produktet. Marginale forhold skaper eksepsjonelle druer, og et tidkrevende og fantastisk stykke håndverk skaper eksklusive viner. Strenge lover og regler i alle ledd sørger for ekstrem kontroll av produksjon av champagne. Champagnehuset Louis Roederer ble grunnlagt i Reims i 1776 av far og sønn Dubois, som senere solgte firmaet til Nicolas Schreider. Schreiders nevø, Louis Roederer, begynte sin karriere i firmaet i 1827, og arvet bedriften da onkelen døde i 1833. I 1870 overtok sønnen Louis II over driften og nådde rekordomsetning på champagne i 1873 bl.a. grunnet salg til den russiske tsaren. Tsar Alexander II ble for øvrig en fantastisk kunde, og allerede i 1876 skapte de, på etterspørsel fra tsaren, sin fantastiske «Cristal» på blank flaske. Roederer er et av de få champagne-husene som fremdeles er familiedrevet og blir i dag regnet som en av de fem beste husene i Champagne. De eier 240 ha vinmark, og dette utgjør ca. 70% av dagens behov. Resten kjøper de av andre lokale kvalitetssikrede vindyrkere som de har langtidsavtaler med. Som ordinær Brut Premier er dette blant de aller beste. Lys, strågul på farge, aromatisk og fruktig. Tydelige aromaer av modne epler, nøtt, kjeks, brioche og mineraler. Rik og elegant, og med lang og smakfull avslutning.
Druetyper
Tekniske detaljer
Anbefalt av
Ingvild Haugbråten
1. januar 2025