Anbefalinger
Utforsk våre håndplukkede anbefalinger av viner, bøker, utstyr og mer. Alt nøye utvalgt for å berike din vinopplevelse.

Uke 18: Ch. De Fleys Chablis Premier Cru Les Fourneaux
Hvitvin
Chablis er en utrolig pittoresk og sjarmerende liten landsby i Frankrike, med drøyt 2000 innbyggere, og alltid en drueklase på fortauene som viser vei til nærmeste vinbar eller utsalg. Chablis er navnet på både landsbyen og regionen – som er en frittstående bitteliten satellitt lengst mot nord, men som tilhører vinområdet Bourgogne. Vi er i det midtre Frankrike, 180 km sørøst for Paris. Det lages ca. 35 millioner flasker Chablis i året, fra ca. 450 vingårder på drøyt 5.000 ha beplantet areal ( som er svært lite… – til sammenligning har f.eks. Beaujolais ca. 10.500 ha, Champagne ca. 34.000 ha, og Bordeaux ca. 115.300 ha ) Hemmeligheten ligger under jorda – dette er «fossil magi» som jeg husker en av vinmakerne kalte det en gang… Det er forløperen til dagens østers som spiller hovedrollen her. «Exogyra Virgula» var visstnok på størrelse med en ert, men i stort nok antall for 150 millioner år siden, ble disse fossile østersskallene til de kalkrike sedimentene som utgjør den velkjente Kimmeridge-kalken i dag. Vinmarkenes ulike innhold av fossiler, retning mot sola, porøsiteten i jorda, bratthet i vinmarken osv. osv. – alt dette utgjør de store forskjellene på Chablis. En annen ting som er spesielt her er at de gigantiske vinhusene mangler. Her er det bare små, jordnære bønder med lidenskap for faget. Kvalitetspyramiden i Chablis er inndelt i fire – og husk at det alltid bare er en drue – Chardonnay! Petit Chablis ca. 1108 ha På begge sider av elven Serein, - og som oftest på høydedragene i Chablis, men kan grense til alle andre typer av jordsmonn, mark og skog. Brunere og yngre jordsmonn ( Portland-kalk )- med mye mer sand og mindre leire enn Kimmerridgekalk, - dårligst soleksponering og utsatt for hagl og vind. Chablis ca. 3367 ha På begge sider av elven Serein, - og utgjør 60% av produksjonen innen AOP Chablis som ble opprettet i 1938. Jordsmonnet består av Kimmerridgekalk. Chablis Premier Cru ca. 783 ha På begge sider av elven Serein, og jordsmonnet er Kimmerridgekalk, men disse vinmarkene har betydelig bedre soleksponering enn vinmarkene som er klassifisert som Chablis. 40 vinmarker er klassifisert som Premier Cru. Chablis Grand Cru ca. 101 ha Alle de syv klassifiserte vinmarkene ligger samlet på en side av elven, og har spesielt god soleksponering. Jordsmonnet er Kimmerridgekalk og Les Clos er den mest kjente vinmarken. Kun to prosent av all Chablis produseres fra disse vinmarkene. Det er ikke nødvendigvis den dyreste som er den beste – her er det svært avgjørende hva den skal brukes til - og hva man liker. Petite Chablis og Chablis: Syrlig og slank – grønne epler og sitrus – alt av reker, kreps, kokt og dampet sjømat Premier og Grand Cru: Fylde og fruktighet – bakt sitron, fat og modne epler – grillet og stekt sjømat. Prøv deg frem og finn den typen du liker best, og som passer til maten du skal servere. Det er mange hundre å velge imellom!

Uke 17: Andrè Brunel, Cuvee Sommelounge
Rødvin
André Brunel er et av de største navnene i Frankrikes mest historiske appellasjon, - Chateauneuf-du-Pape. En pittoresk og supersjarmerende liten landsby med ca. 2500 innbyggere, - med en historie som pavenes sommerresidens helt tilbake fra 1300-tallet. Direkte oversatt betyr det «paven nye slott». Her har familien Brunel holdt til siden 1700-tallet, og levert kvalitetsvin gjennom generasjoner. I dag er det Fabrice Brunel som drifter vinhuset, og her leverer han et svært godt stykke håndverk fra 40 år gamle vinstokker, i en solrik enkeltvinmark med lav avkastning og kalk, grus og leire i jordsmonnet. Rhone-dalen deles inn i nord og sør, og en biltur gjennom dalen tar ca. tre timer og du vil virkelig se hvordan vær, klima og jordsmonn endrer seg. Dette preger selvfølgelig også vinen, - og i sør, hvor Chateauneuf-du-Pape ligger, er vinene mer sødmefylte, bløte og fyldige enn i nord. Det er kun 6-7 mil til Middelhavet… 13 druetyper er tillatt i denne appellasjonen, men de mest vanlige er de såkalte «GSM» ( Grenache, Syrah og Mourvedre ). Området har et fuktig subtropisk klima, med moderat nedbør gjennom hele året og svært varme sommermåneder. Den sterke vinden fra nord, Mistral, er også et kjennetegn for området, - der den feier ned gjennom Rhone-dalen, fra Alpene og ut mot kysten. ( Prøv gjerne også den hvite vinen fra André Brunel – som faktisk heter «Mistral») Dette er en superanvendelig, slank og lettdrikkelig vin som passer til det meste. En flott og vellaget sommer-rødvin som gjerne kan serveres litt nedkjølt. Den er fruktig og saftig, med fin konsentrasjon og myk, behagelig syre. En sval aroma av urter, mørke bær og krydder sitter lenge i denne fløyelsmyke vinen.

Uke 16: Raumland Blanc de Blancs Brut 2018
Musserende
Tyskland seiler opp som et stort og viktig vinland på alle fronter. De har hatt stor suksess med sin Riesling helt fra 1400-tallet, men hva med en musserende på champagnemetoden? Dette er en familie med lidenskap for musserende vin – en far med to døtre. Raumland er et sekthus fra 1984 som forvalter sine 10 ha med økologisk drift på en særdeles god måte, hvor jordsmonnet sørger for mineralitet og kompleksitet. Området ligger vest for Rhinen, i Rheinland-Pfalz. En kupert og frodig region sør-vest i Tyskland. Volker Raumland har virkelig tatt tysk musserende vin til et nytt nivå – han er en pioner på sitt område, og mange tyske vinprodusenter følger nå etter i hans fotspor. Vinhuset har rendyrket sin profil, og lager kun musserende vin, med utelukkende tradisjonell flaskegjæring. De har tre gode varianter på det norske markedet i dag. Døtrene Marie-Luise og Katharina følger i sin fars fotspor – og har aldri vært i tvil om at de skulle satse på musserende vin. De dedikerer nå all utdannelse og resten av livet sitt til druer og vinmaking. Dette er en Blanc de Blancs, - altså laget på utelukkende grønne druer – og har et saftig og krydret smaksbilde, med frisk smak av modne epler, sitrus, litt nøtter og kjeks. 76% av vinen er lagret og vinifisert på stål, og 24% på fat – og vinen har minimum 29 måneder på bunnfallet. God sekt krever lang modning og lagring. Tålmodighet er et nøkkelord for dette prisvinnende vinhuset.

Uke 15: Il Mimo
Rosévin
Polets sikreste vårtegn er når Il Mimo ankommer Norge... Den lille familiebedriften Antichi Vigneti di Cantalupo, fra Piemonte, står bak kanskje Norges mest omtalte og «hypede» vin. Med egen Facebook-side og en interesse helt uten sidestykke er dette som et slags fenomen å regne. Dette kan man selvfølgelig mene mye om – og det blir gjort! ALLE mener noe om denne vinen, som nesten ikonisk symboliserer den «nye» rosévinen. Det er noe litt gåtefullt og magisk over denne «maske-vinen» som kommer i begrenset opplag hver vår – og som blir utsolgt i løpet av noen få uker… Fra terrasserte vinmarker i et karrig jordsmonn, i Ghemme i Piemonte, produseres altså Il Mimo, med sin lettkjennelige maske på etiketten, som viser til historien om en romersk mimemaske som ble funnet i nærheten av vinmarken, og som symboliserer vinguden Bacchus interesse for teater og mimekunst. Mannen bak den norske delen av denne unike vinhistorien er Christopher Moestue, som etablerte importselskapet Moestue Grape Selection i 1996. Han smakte denne vinen på en stand på den anerkjente vinmessen «Vinitaly» i Verona på slutten av 1980-tallet, og etter flere år med samme tradisjon og gode erfaringer, valgte han å ta den inn til Norge i 1997. Deretter har interessen økt, sakte men sikkert – og i dag har de første 480 flaskene økt til 64.000 ordinære flasker og 8.500 i magnum. Vinen er laget på 100% håndplukket Nebbiolo – en kvalitetsdrue av de sjeldne, og dermed også en helt annen type rosévin enn det Norge hadde vært vant til tidligere. De hadde stort sett vært lyse, lette og litt syntetiske roséviner fra Provence. Nå kom det plutselig en kraftig vin med et tydelig og markert avtrykk som viser både jordsmonn og karakter. En vin som plutselig løftet begrepet rosévin opp i en annen liga, - med en mye større bredde, anseelse og kvalitet enn tidligere – og ikke minst med tanke på kombinasjonen med mat. Årets utgave er slank og syrlig, med både lysere farge og litt lavere alkohol enn tidligere. Et trendy og godt tegn, og den følger opp med fine smaker av rød frukt og bær, eleganse, syre og en lett bitterhet i avslutningen.

Uke 14: Bonterra Chardonnay
Hvitvin
Vi kan mene mye om USA og amerikansk vin i disse dager – og Trump-effekten vil kanskje gjøre seg gjeldene her også etter hvert, men foreløpig er salget stabilt. Amerikansk vin utgjør kun fem prosent av markedet på Vinmonopolet. Bonterra er den amerikanske vingiganten Fetzers fremste bærekrafts-flaggskip, - og er nesten som en biodynamisk oase å regne. Bonterra – god jord – er både et løfte til kundene og en ledestjerne for deres regenerative jordbruk. Ca. 30% dyrkes biodynamisk, resten økologisk. Vingården ligger i Mendocino, rett nord for Sonoma i California – og halvannen times kjøring nord for San Francisco. Det startet med økologisk vindyrking i 1987, og endte opp med den første globale prisen innen «Zero-Waste» sertifiseringen i 2014. I dag har de grønn energi fra egne solcellepaneler og er en frontbedrift innen Californias bærekraftsprogram. Barney Fetzer, en av 11 søsken i den store vinfamilien, var en pådriver for den grønne filosofien allerede i 1985. Bonterra ser i dag mer ut som en hage enn en vingård. Blomster, fugler, dyr og druer i skjønn forening, og vinmarkene ser ville og naturlige ut. Her er alt økologisk eller biodynamisk sertifisert, fra druer til metoder, men ikke selve vinen. Loven i California gjør forskjell på økologisk vin og vin laget på økologisk druer. En økologisk vin i California er som vår naturvin å regne. Dette er en nesten helt ren Chardonnay, med preg av modne epler, bakt sitron og litt tropiske frukter. Noen får prosenter med Viognier, Moscatel og Roussanne skaper en krydret og fin fruktighet og tilfører aromaer av fersken, honning og pære. Det er en rik, leskende og lettdrikkelig vin med god lengde og fin fylde. 70% av vinen er fatlagret i fem måneder. En vin for solveggen i påsken, eller til kyllingen, fisken, salaten og de litt lettere rettene. En erklæring om en forpliktelse til å forlate jorden i bedre stand enn vi fant den er verdt en skål!

Uke 13: Ogier Artèsis Cotes du Rhone
Rødvin
Det nærmer seg påske – og det er mange ulike tradisjonsretter som skal ha sin vin... Alle disse rettene har fått personlige tilpasninger gjennom generasjoner – og det skal mye til å finne en som passer til alt, men dette er et svært godt tips! Vinhuset Ogier ble grunnlagt i 1859, og ligger i den historiske appellasjonen Chateauneuf-du-Pape – i hjertet av Rhônedalen. Nitidig omsorg av drueplantene gjennom hele sesongen gir resultater, - sammen med solen og den kjølige Mistralvinden som jevnlig feier gjennom dalen fra nord, i opp mot 30 m/s. Ogier Artesis er en fyldig og leskende super-allrounder fra Rhone, til en fantastisk pris! Ung, fruktig, saftig og bløt med preg av urter og krydder, mørke skogsbær, plommer og lær. God lengde og myke tanniner gjør den også egnet til alenetid ved bålpanna. «En generøs og ærlig vin» som vinmaker Edouard Guerin selv sier. Vinen er laget på Grenache, Syrah og Mourvedre, eller egentlig på Serine, som er en Syrah-klone fra Côte Rotie, og som gjør at vinen får tilført en noe mer frisk og krydret stil. «GSM» er for øvrig et begrep som brukes om vin. Det er rett og slett en forkortelse for druene Grenache, Syrah og Mourvedre, som til sammen utgjør den klassiske blenden i Chateauneuf-du-Pape og Rhonedalen. De økologiske druene er håndplukket og vinifisert på en blanding av sementtanker og store fat. Vinen er til slutt modnet på stål og gamle fat ca. 9. måneder før tapping. Og som med all rødvin – server den gjerne lett avkjølt! Den er også tilgjengelig BIB ( Bag-In-Box )

Uke 12: Nadal Original Corpinnat Brut Reserva
Musserende
Cava-eventyret i Spania startet ved at den unge, eventyrlystne vinarvingen José Raventos dro ut på en reise i Europa, og endte opp i Champagne i Frankrike. Her ble han kjent med hemmeligheten bak franskmennenes suksess. Tilbake i Spania eksperimenterte han med 2. gangs-gjæring på flaske – og den første cavaen ble åpnet hjemme hos familien Raventos i 1872. I 2015 begynte noen få cava-produsenter å snakke sammen med tanke på endringer. De var misfornøyd med utviklingen av cava, - og ønsket strengere krav og retningslinjer for både dyrking og produksjon. 30. januar 2019 var Corpinnat, som betyr «Hjertet i Penedès» et faktum. 11 vinhus gikk da ut av cava-samarbeidet og dannet sin egen merkevare med det strengeste regelverket i verden. Vinmarkene skal bl.a. eies av vinhuset, det skal være økologisk dyrking og det skal høstes inn manuelt. Druene skal dyrkes innenfor et regulert område, det stilles strenge krav til lagring ( minimum 18 mnd ) og det skal være 90% lokale navngitte druer. Det er regulerte område for «Corpinnat» er 997 km2 mellom Barcelona og Terragona. I dag er det 13 vinhus som er tilsluttet den nye ordningen. Vinhuset Nadal har vært en av pådriverne for den nye merkevaren, - et familiehus med en vinhistorie helt tilbake til 1510. Her er det modne flotte aromaer av modne epler, sitrus, bakst, krydder og nøtter.

Uke 11: Georg Breuer Estate Lorch
Hvitvin
Georg Breuer er en kult-produsent som i dag eies av barnebarnet Theresa Breuer. Vinhuset har en liten produksjon og en filosofi om at vinen i stor grad gjør seg selv, - det vil si at ingen kjemikalier eller stoffer tilsettes jorda eller vinen. Gjæringen blir aldri verken fremskyndet eller stoppet fordi de ikke har tid til å vente… Kjølige kjellere vintertid gjør at gjæringen stopper, og ved varmt vårvær starter gjæringen opp igjen. Theresa Breuer tror på fysiologisk modning av druene og plukker kun når de er modne. Filosofien er utradisjonell og for Theresa er balanse, aroma og fylde viktigere enn mostvekt. Vinens egenvekt, tetthet og kompakthet er viktigere enn volum. Dette gir konsentrerte og delikate viner med god syrestruktur, - og er dermed også perfekte til mat. Vinmarken «Lorch» ligger sør-vest i Rheingau og rett nord-vest for byen Rüdesheim. Bratte skråninger og et jordsmonn som domineres av skifer og kvartsitt gir viner med en særegen aromatisk profil, delikat struktur og høyt syrenivå. Ren og moden smak av gule epler, plommer og lime. En rik og elegant vin, balansert og vellaget med høy syre og snev av salt og flint. Den er lagret på både stål og fat i ca. 8 mnd. - avhengig av årgang.

Uke 10: Ruffino Ducale Chianti Classico Riserva
Rødvin
Enkelte områder skaper nærmest en drømmende stemning bare ved å uttale navnet… Toscana er blant disse! Med sine syv UNESCO-severdigheter, og med all sin historie, kunst og kultur er dette nesten som en egen nasjon i nasjonen. Maleriske landskap, sol og varme – og med en vindrue som kan ta pusten fra deg om den blir riktig behandlet. Sangiovese, - selve ryggraden i Italias vinproduksjon! Produsentene i dette området er svært opptatt av kvalitet, og Ruffino er den største av de alle. Søskenbarna Ilario og Leopold grunnla Ruffino i 1877, og planen var hele tiden å satse på matvin av høy kvalitet. I dag har vinhuset seks flotte landeiendommer i selve hjertet av Toscana, som utfyler hverandre perfekt med tanke på jordsmonn, beliggenhet og druetyper. På slutten av 1800-tallet ble de hoffleverandør med nettopp vinen «Riserva Ducale» - som fremdeles er deres flaggskip – og som holder svært høy kvalitet. Navnet «Chianti» har eksistert siden 1300-tallet, og ble en av Europas første vin-appellasjoner da det i 1716 ble laget en vinlov som satte geografiske grenser. I dag er dette Italias og Toscanas mest kjente merkevare – en rødvin på nettopp druen Sangiovese! Fast og strukturert vin med smak av kirsebær, mandel og tobakk, - og urter som rosmarin og hvit pepper. En god allrounder som er perfekt til det meste av kjøttretter.

Uke 9: Trivento Golden Reserve Malbec
Rødvin
Vi er i Mendoza i Argentina – nesten 1000 meter over havet. Dette er vin laget på druer fra ca. 100 år gamle vinstokker, på noen av de beste Malbec-druene som finnes. Nøye selektert og vinifisert av vinmaker German Di Cesare, som for øvrig har vært hos Trivento siden år 2000. Da ble den første utgaven av denne vinen lansert. Dette er selve flaggskipet for Trivento – og ikke minst flaggskipet for vinsatsningen i Argentina. Det er druer fra tre ulike vinmarker – som sammen gir et flott bilde av klimaet og jordsmonnet. Trivento ble grunnlangt av Concha Y Toro i 1996, - som for øvrig har 10 vingårder spredt over hele landet. Trivento betyr de tre vinder ( Polar, Zonda og Sudestada ) som vinrankene er helt avhengige av med tanke på nedkjøling og tilførsel av frisk luft. Malbec-druen er opprinnelig fra Frankrike, men er virkelig blitt Argentinas signatur-drue, og viser her sin storhet. Den trenger sol og varme for å skinne – og gir da en saftig, bløt og moden vin med smak av solbær, kaffe, lakris, vanilje og noe sursøt, mørk frukt. Den er perfekt til stekte kjøttretter og grillmat – en elegant og kraftig vin til en god pris.

Uke 8: Rabl Grüner Veltliner
Hvitvin
Weingut Rabl holder til øverst i den sjarmerende landsbyen Langenlois i Kamptal, og er en svært velrennomert og god vinprodusent fra Østerrike. Familien har dyrket vindruer siden 1750 tallet, og har gjennom alle generasjoner vært svært opptatt av det unike mikroklimaet og det mineralrike jordsmonnet som finnes her – og som gjenspeiler seg i vinene. Far og sønn Rudolf jobber tett og godt sammen, - om både de økologiske vinene og de 80 ha med vinmark. Dette er Østerrikes beste vinregion, og har fått navnet etter elven Kamp som renner gjennom regionen. Kamptal ligger en drøy times kjøring nordøst for Wien, ved foten av Alpene. Denne vinen kommer fra en stor, varm og solfylt vinmark som gir intense, rike og elegante viner med frisk syre. En fyldig og flott vin med god frukt. Grüner Veltliner er Østerrikes egen vindrue, og utgjør over 30% av landets vinproduksjon. Druen er en vinmakers drøm, da den, som chardonnay, kan formes etter ønske, og gi alt fra tunge aromatiske viner til lette, friske nærmest vegetale viner. Det store bruksområdet gjør den også selvfølgelig svært anvendelig til mat, - og kanskje spesielt til sjømat, grønnsaksretter og hvitt kjøtt. 1985 – alle i Østerrike vet hva som skjedde dette året. Vinbransjen i landet kollapset i løpet av to uker. Flere produsenter ble tatt i å blande frostvæske i vinene sine for å skape mer fylde og sødme i et dårlig vinår.... Det har tatt lang tid å bygge opp igjen tilliten, men i dag er Østerrike et av de få land i verden som bare lager ren vin! Saftig og smaksrik med preg av modne gule epler, varm sitron, urter og hvit pepper. God balanse og fin lengde preger denne delikate vinen.

Uke 7: Kopke Late Bottled Vintage 2018
Portvin
En reise fra Hamburg til Portugal i 1636 ble begynnelsen… Nicolau Kopke slår seg ned i Portugal som Hanseatenes generalkonsul, da de ser at vinindustrien i dette landet skyter fart. Kjøpmenn fra hele Europa ønsket å ta del i dette eventyret etter at de ulike landene hadde fått på plass handelsavtaler. Vi var allerede en viktig eksportvare for Portugal, for her var det blitt dyrket vindruer og laget vin i over 2000 år. I Portugal er mat og drikke en del av kulturarven, og alle områder i landet lager vin. Dette ligger i blodet hos de nesten 11 millioner innbyggerne. Mangfoldet av jordsmonn og klimasoner er helt unikt i verdenssammenheng – og ingen land i verden har så mange stedegne druer som Portugal. Av de drøyt 340 druetypene som vokser her er hele 250 stedegne. De lager vin i alle kategorier, men den desidert største produksjonen foregår i Douro, - som for øvrig ble verdens første regulerte vinområde i 1756. Douro-dalen, med elven Douro og havnebyen Porto, er et av verdens vakreste vinområder, og kom på UNESCO`s verdensarvliste i 1996. Og det var her, i Porto, at Nicolau Kopke anla sitt handelshus. To år senere, i 1638, ble firmaet Kopke etablert og de første flaskene sendt nordover, og ble med det verdens eldste portvinshus. I 1781 ble den første vingården kjøpt, og dette året markerer dermed overgangen fra forhandler til produsent. Portvin er en sterkvin fra dette området – oppkalt etter byen Porto. De aller fleste er røde, alkoholsterke og søte, men de finnes i alle varianter. All portvin lages på samme måte, - man stopper gjæringen av druemosten ved å tilsette druebrennevin som holder 77%. Da har ikke gjæren rukket «å spise opp» alt sukkeret enda, og resultatet er en søt sterkvin på 20%. Late Bottled Vintage ( LBV ) er portvin fra et enkelt år med årgangsangivelse på flasken. Denne vinen ligger 4-6 år på fat før den tappes på flaske. Etter noen år med stabilisering er de drikkemodne og klare for salg! En fantastisk vin til ost, kaker, tørket frukt, nøtter og desserter. En hviledrikk i seg selv – eller prøv den til en god kjøttrett med litt pepper i sausen. Kompleks og konsentrert smak av modne mørke bær, plommer og moreller. Fyldig, rik og intens med toner av kanel, kakao, lakris, vanilje og svisker.

Uke 6: Seghesio Sonoma Zinfandel
Rødvin
Den italienske immigranten Edoardo Seghesio, opprinnelig fra Piemonte, dro til USA for å finne lykken som så mange andre på slutten av 1800-tallet. Han fant både kjærligheten og lykken i California, og sammen med sin kone kjøpte han en gård og plantet sine første Zinfandel-planter i Alexander Valley i Sonoma County i 1895. Med etter hvert fem barn, var det travle år, og et godt familiesamhold gjorde at de klarte seg gjennom forbudstiden ( 1920 – 1933 ) som en av ytterst få amerikanske vingårder. Seghesio er fremdeles en heleid familiegård – og det er 5. generasjon som drifter i dag. Etter mange år med kommersiell masseproduksjon la de om driften på 1990-tallet – og jobber i dag etter prinsippet «kvalitet fremfor kvantitet» - noe de har stor suksess med. Dagens vin er fra over 60 år gamle vinstokker, har håndplukkede druer og gjæres i åpne kar. Dette er en fruktig, intens og kraftig vin, med de typiske Zinfandel-smakene av mørke, modne bjørnebær, plommer, moreller og krydderier. Den er ung, myk og sødmefull, - med fast, varm og lang ettersmak. Det er godt integrert alkohol og velbalansert fatbruk. Den perfekte vin til alt av stekt og grillet kjøtt – gjerne «The American Style»!

Uke 5: Blanc Foussy Cremant de Loire
Musserende
Cremant er navnet på all musserende vin i Frankrike som IKKE er laget i området Champagne! Så enkelt, - og så godt! Dette er nesten uten unntak fantastiske produkter til en svært god pris. De er laget på samme kompliserte måte som champagne, - med annengangsgjæring på flaske. Navnet på flasken sier ofte fra hvilket område den musserende vinen kommer fra, - og det blir laget Cremant fra de aller fleste store vindistrikter i Frankrike. Cremant de Bordeaux, Cremant de Alsace, Cremant de Bourgogne, Cremant de Limoux, Cremant de Loire, Cremant de Die og Cremant de Jura. Fantastiske produkter til mat og aperitiff, - eller bare til kos! Dette er som sagt kanskje det nærmeste man kommer champagne, - da både produksjonsmetode, noen av druene og jordsmonnet er til stede. Forskjellen er alle de strenge kravene innen produksjon og lagring, - og hvor lenge den har ligget på bunnfallet. Det er her kompleksiteten utvikles, og det mangler noe på finessen og lengden/ettersmaken i forhold til champagne. Loire er en av Frankrikes vakreste regioner, med vingårder og slott på hver side av landets lengste elv – Loire med sine 1006 km. Den renner vestover i retning Atlanterhavet, og ligger forholdsvis midt i landet. Regionen er kanskje mest kjent for sin hvitvin Sancerre på druen Sauvignon Blanc, og for hvite og røde viner laget på henholdsvis Chenin Blanc og Cabernet Franc. Det finnes drøyt 300 ulike cremanter på vinmonopolet i dag, og også denne vintypen har mangedoblet salget de siste årene. Det gir alltid mye vin for pengene! Blanc Foussy S.A. er en kvalitetsorientert og prisbelønnet produsent som holder til i hjertet av Loire-dalen mellom Tours og Amboise. Her plukkes alle druene for hånd, og denne Cremanten lages på tradisjonell champagne-metode med 18 måneders lagring på bunnfall. Herlig og frisk musserende vin, med flott smak av røde bær og epler, fersken, søt paprika, kjeks og nøtter! Noe mineralitet, og god balanse mellom fin sødme og god fruktighet. Elegante bobler, frisk syre og lang ettersmak. En utviklet og moden vin.

Uke 4: Matua Rosé
Rosévin
«Matua» betyr «leder», - eller «familiens overhode», og er et passende navn på produsenten, siden nettopp grunnleggerne av Matua, Bill og Ross Spence, var de første som plantet Sauvignon Blanc på New Zealand i 1974. New Zealand er et ungt vinland og det sørligste i verden som produserer vin. Her er det Sydpolen neste, og dette klimaet gir rene, friske og svært aromatiske druer. I dag er Sauvignon Blanc og de andre druene som brukes i Marlborough anerkjent over hele verden, og Matua er New Zealands mest prisvinnende vinprodusent med en rekke internasjonale topp-plasseringer. Deres viner står på listen over verdens hundre beste viner i forhold til pris hvert år. En herlig vin med god syre og et friskt aromatisk utrykk. Fruktig smak av modne røde epler, jordbær, tranebær, søt sitrus og grønne urter. Saftig sommer i miljøsmart emballasje. Dette er et land som virkelig setter disse franske druene på kartet, og Matuas filosofi er å lage vin av de beste druene fra de beste områdene, og la friskheten og fruktkarakteren skinne. Rosé er ikke lenger en useriøs vin som bare drikkes av ungjenter på vorspiel, - dette er den nye hvitvinen, både raffinert og elegant – og man kan raskt i dag avlive alle mytene om rosévin! De er drikkeklare og veletablerte! De er også perfekte til det meste av mat – og akkurat denne er et utrolig godt kjøp i forhold til pris. Prøv den gjerne til stekt fisk og salat med litt mango og lime!

Uke 3: Odfjell Armador Cabernet Sauvignon
Rødvin
I romjula 1982 kjøpte Bergens-familien Odfjell eiendommen «La Colina» i Maipo-dalen i Chile, - kun 30 minutters kjøretur fra hovedstaden Santiago. I løpet av kort tid var den tidligere fruktplantasjen forvandlet til et norsk vin-eventyr! Dette lange smale landet er et paradis for vinranker med sitt perfekte klima. Kjølige vinder fra havet holder fukten borte fra vinmarken, og en jevn strøm av smeltevann fra Andesfjellene sørger for jevn fuktighet i jorden. Med stor tro på bl.a. Chiles «egne» druer, som Carmenere og Carignan, kan de vise til svært gode resultater og høy kvalitet på alle sine produkter. Ca. 1300 tonn druer høstes i april hvert år, og de produseres i dag ca. en million flasker vin. Vinhuset eksporterer til 23 ulike land, og har stor suksess i blant annet USA. Odfjell er for mange nordmenn synonymt med shipping, men de begynner virkelig å få et stort navn innen vinproduksjon. Sønnene Dan og Laurence drifter selskapet i dag, og de har 12 ulike viner på det norske markedet. Siden 1987 har de også drevet oppdrett av norske fjordinger. Disse brukes i vingårdsarbeidet, som i dag omfatter 100 ha, og hvor alt nå driftes etter biodynamiske prinsipper. Alle viner er både økologiske og veganske, og alle har et navn med maritimt opphav. En flott, vellaget og anvendelig vin til en god pris, med fin balanse og fruktig smak av modne solbær, moreller, krydder, pepperfrukt, lakris og urter.

Uke 2: Stellenrust Chenin Blanc
Hvitvin
Stellenrust var en av de første familiedrevne vingårdene i Stellenbosch. Dette sagnomsuste området som ligger en drøy times kjøring øst for Cape Town i Sør-Afrika. I området Stellenbosch ligger også byen Stellenbosch. Etter etableringen av Stellenrust i 1928 har de opparbeidet seg et beplantet område på drøyt 200 ha. De jobber godt med mange forskjellige druesorter og produserer i dag 20 ulike viner. Stellenrust var bl.a. OL-leverandør til lekene i London i 2012. Vingården nyter også stor respekt for sitt arbeid for de ulike folkegruppenes arbeidsrettigheter. De har til enhver tid over 70 arbeidende familier boende på gården. Mest kjent er de for sine bush-vines av Chenin Blanc. Denne flotte syrerike druen som kom til Sør-Afrika fra Frankrike som en av de første i 1655. Den er Sør-Afrikas mest utbredte drue, og utgjør faktisk nesten 20% av beplantet område. Den er en av vinverdenens mest allsidige druer, og kan brukes til mange ulike typer vin. Hos Stellenrust blir de spontangjæret i store eikefat, og får en flott smak av moden frukt og en rik, litt nøttaktig og krydret stil med vaniljetoner og et snev av salt. Den lagres 9 mnd. på små franske eikefat. Her dyrkes den altså på gamle vinstokker som ikke blir bundet opp, men som forblir lave busker hvor alle prosesser må forgå for hånd. Mange steder i Sør-Afrika er det lokale navnet på druen «Steen», og den gir ulike viner etter jordsmonn og klima. En intens vin med en moden smak av epler, fersken og aprikos, - som er svært egnet til ulike matretter av fisk, skalldyr og lyst kjøtt. En kompleks og lekker vin som også er svært god alene!

Uke 1: Roederer Champagne
Champagne
I vinens verden er champagne helt klart den sterkeste merkevaren. I en hel region, ca. 12 mil nord-øst for Paris, lages det kun champagne. Her er jordsmonn, klima og kompetanse helt unikt for dyrking og foredling av nettopp dette produktet. Marginale forhold skaper eksepsjonelle druer, og et tidkrevende og fantastisk stykke håndverk skaper eksklusive viner. Strenge lover og regler i alle ledd sørger for ekstrem kontroll av produksjon av champagne. Champagnehuset Louis Roederer ble grunnlagt i Reims i 1776 av far og sønn Dubois, som senere solgte firmaet til Nicolas Schreider. Schreiders nevø, Louis Roederer, begynte sin karriere i firmaet i 1827, og arvet bedriften da onkelen døde i 1833. I 1870 overtok sønnen Louis II over driften og nådde rekordomsetning på champagne i 1873 bl.a. grunnet salg til den russiske tsaren. Tsar Alexander II ble for øvrig en fantastisk kunde, og allerede i 1876 skapte de, på etterspørsel fra tsaren, sin fantastiske «Cristal» på blank flaske. Roederer er et av de få champagne-husene som fremdeles er familiedrevet og blir i dag regnet som en av de fem beste husene i Champagne. De eier 240 ha vinmark, og dette utgjør ca. 70% av dagens behov. Resten kjøper de av andre lokale kvalitetssikrede vindyrkere som de har langtidsavtaler med. Som ordinær Brut Premier er dette blant de aller beste. Lys, strågul på farge, aromatisk og fruktig. Tydelige aromaer av modne epler, nøtt, kjeks, brioche og mineraler. Rik og elegant, og med lang og smakfull avslutning.