Anbefalinger

Utforsk våre håndplukkede anbefalinger av viner, bøker, utstyr og mer. Alt nøye utvalgt for å berike din vinopplevelse.

Uke 41: Georg Breuer Charm Riesling
Vin

Uke 41: Georg Breuer Charm Riesling

Hvitvin

Riesling er en klassiker! Tysklands store drue omtales første gang i 1435, og har sitt opphav akkurat her i Rhindalen. En stor og viktig drue som gir syrerike viner, og som også er en av de få hvite som tåler langtidslagring. I dag dyrkes den over hele verden, men blir aller best i områdene Alsace, Østerrike og selvfølgelig i Tyskland. Georg Breuer er en tysk kult-produsent med liten produksjon og med en filosofi som sier at vinen best lager seg selv. Theresa Breuer drifter vinhuset i dag, og hun tror på fysiologisk modning av druene, og plukker kun når de er modne. Ingen kjemikalier eller stoffer blir tilsatt jorden eller vinen under utviklingen, og ingenting blir verken fremskyndet eller stoppet. Dette er en svært utradisjonell filosofi, men Theresa er svært opptatt av balanse, aroma og fylde, og at vinene skal være en naturlig del av kulturhistorien. Noen av vinmarkene deres i Rheingau langs Rhinen er så bratte at det må brukes vinsj ved innhøstingen. Vinen «Charm» er en fyldig riesling med flott syre og velbalansert sødme. En aromatisk og frisk vin med lang ettersmak. Klare aromaer og smaker av gule frukter, epler og aprikos. Riesling gir fantastiske matviner, - og er svært anvendelig. Den kommer i så mange varianter at det alltid er noe som passer. Moden riesling har ofte mer honning- og ferskenpreg, og de virkelig langtidslagrede vinene kan få en nesten petroleums-lignende smak. Perfekt til alt fra sushi til juleribbe, - via ost til wok og skalldyr! Prøv den også gjerne til årets fårikål!

8. oktober 2025
224.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 40: Wisdom Tree Palhete
Vin

Uke 40: Wisdom Tree Palhete

Rødvin

Nuno Cancela de Abreu, som er 4. generasjon druedyrker, startet Boas Quintas i 1991. Familieprodusenten holder til i Mortagua i regionen Dao i Portugal, og har bl.a. ekspandert til regionene Peninsula de Setubal, Alentejo, Porto og Douro de senere år. Hos Boas Quintas står biodiversity høyt, - og dette innebærer en naturlig tilnærming til vindyrking, og det er stort fokus på å beskytte og fremme mangfoldet i dyrelivet og jordsmonnet. Druene i denne vinen er en såkalt «field blend» - som betyr at mange ulike type druer vokser i samme vinmark ( dette var svært vanlig før…) Jordsmonnet her er granitt med innslag av sand, og vinmarkene er omgitt av fjell med store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Druene høstes for hånd, og fermenteringen skjer med selektert gjær og skallene fjernes etter ca. 8 dager for å beholde den delikate, lette stilen og den lyse fargen som er typisk for Palhete. Palhete er en gammel vinstil i Portugal, - en av de store vintrendene tidlig på 1900-tallet. Med sine field blends var dette et naturlig resultat da man blandet røde og hvite druer i både vinmark og fermentering. ( I dag skal de hvite druene ikke overstige 15% av totalen.) Etter mange år i glemmeboka er denne stilen på vei tilbake, og gamle metoder å lage vin på er gjenopplivet. Her er det skånsom pressing uten stilker, spontanfermentring og ufiltrerte vin. En leskende og lettdrikkelig stil som er lett å like, - den oppleves nesten som en kraftig rosévin. Elegant, saftig og fruktig med smak av modne røde bær, urter og nyper. Perfekt til høstens soppretter!

1. oktober 2025
196.50 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 39: Drappier Carte d'Or Brut
Vin

Uke 39: Drappier Carte d'Or Brut

Champagne

En reise gjennom nesten 900 år med vinhistorie! Champagnehuset Drappier holder til i landsbyen Mareuil-sur-Aÿ og har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til middelalderen. Dette familiedrevne champagnehuset har gjennom generasjoner skapt elegante og fokuserte champagner med aromaer av modne epler, sitrus, kjeks og mineraler. <div class="space-y-8 mt-6"> <div class="bg-gray-50 rounded-lg p-8"> <h3 class="text-2xl font-semibold mb-6 text-red-800">Historisk tidslinje</h3> <div class="space-y-6"> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1116</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Saint Bernard grunnlegger klosteret Clairvaux i området Urville i Aube – det som i dag er det sørligste området i Champagne. Her finner han gamle vinstokker, og omorganiserer vingården og satser på vindyrking.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1152</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Det bygges kjellere til oppbevaring av vinen – og det er allerede en produksjon på mange hundre tusen liter vin da han dør i 1153. Etter den franske revolusjonen blir klosteret konvertert til fengsel.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1604</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Remy Drappier jobber som kjøpmann, og er en bekjent av Nicolas Ruinart, og interesserer seg for vin, men har ikke midler til å kjøpe seg sin egen vingård.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1808</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">François Drappier etablerer champagnehus på akkurat dette området – og overtar etter hvert de berømte kjellerne fra 1200-tallet, og de neste generasjonene opparbeider vinmarkene som nå omkranser de gamle munkenes stolthet.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1930</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Champagnehuset planter de første Pinot Noir i området, - og vekker stor begeistring med sine champagner hos bl.a. General Charles de Gaulle.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1952</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Champagnehusets suksess forsterkes gjennom champagnen Carte d'Or som ble lansert dette året.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1957</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">En historisk frost ødela 95% av årets avling.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">1979</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Michel Drappier overtar, og leder idag champagnehuset sammen med sine kone og sine tre barn – som utgjør 8. generasjon.</div> </div> <div class="flex gap-6"> <div class="w-20 flex-shrink-0 font-bold text-red-800 text-lg">2004</div> <div class="text-gray-700 leading-relaxed">Drappier kommer med sin unik Quattour – laget på fire hvite druer.</div> </div> </div> </div> <div class="space-y-4"> <p class="text-gray-700 leading-relaxed">Champagnehuset driftes økologisk, og med sin beliggenhet nær Chablis har de mer Kimmeridgekalk i jordsmonnet enn store deler av resten av Champagne. Dette er også et av champagnehusene som er kjent for sine store flaskestørrelser.</p> <p class="text-gray-700 leading-relaxed">Drappier er et av de ytterst få husene som fremdeles dyrker, - og bruker, de fire andre sjeldne druene som er lov å bruke i Champagne. Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc og Pinot Gris.</p> <p class="text-gray-700 leading-relaxed">Elegant og fokusert champagne med aromaer av modne epler, sitrus, kjeks og mineraler.</p> </div> </div>

24. september 2025
429.00 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 38: Kanonkop Kadette Cape Blend 2022
Vin

Uke 38: Kanonkop Kadette Cape Blend 2022

Rødvin

Navnet skjemmer ingen, - og her er det viktig å kjenne historien… Navnet husker man uansett! Denne sjarmerende vingården i Sør-Afrika ligger på en høyde/kolle ( som på afrikaans heter «kop» ) og her på Simonsberg i Stellenbosch sto det en kanon som ble avfyrt for å varsle skipsanløp i Table Bay på 1600 og 1700-tallet. Dette gjorde at bønder og andre i regionen fikk litt tid på å samle sammen varer og komme seg ned til havna for et mulig kjøp eller salg. Det har vært dyrket vin i området siden slutten av 1600-tallet, men vingården Kanonkop er forholdsvis ung. Den ble etablert av Paul Sauer i 1973. Han døde dessverre bare et par år senere, men vingården driftes fremdeles etter hans ønsker og krav, og regnes som en av de absolutt bedre i Sør-Afrika. Kanonkop Kadette Cape Blend vinifiseres i åpne kar, og blir rørt for hånd annen hver time i mange dager. Deretter lagres den 14 måneder på fransk eik før den tappes på flasker. «Cape Blend» fra Sør-Afrika er et begrep som har blitt brukt i snart 25 år. Dette er en blanding av viner fra Cape Winelands – og er det sørafrikanske svaret på den verdensberømte Bordeaux Blend. Her er det ikke riktig så nøye spesifisert som i Frankrike, men Sør-Afrikas egen drue, Pinotage, skal alltid ha en stor andel, og den blandes ofte med Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot – som i denne vinen. Begrepet ble først brukt av vingården Beyerkloof i 2001. Frisk og fyldig, med kraftig og tydelig smak av krydder, fat, urter, mørk frukt og kirsebær – en superanvendelig vin til en god pris, og perfekt til bl.a. grillmat og kjøttgryter.

17. september 2025
200.00 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 37: Wineland Aladasturi Qvevri 2023
Vin

Uke 37: Wineland Aladasturi Qvevri 2023

Rødvin

Georgia – et av verdens eldste vinland! Kanskje var det her det begynte? De tidligste arkeologiske funnene for vinproduksjon er funnet nettopp her – og dateres til ca. 6000 f.Kr. Altså en uavbrutt vinproduksjon i ca. 8000 år. Landet har i dag et vinareal på ca. 45.000 ha og en vinproduksjon på ca. 2 millioner hektoliter. Et forholdsvis varmt og tørt land, med et kontinentalt klima som klarer seg uten kunstig vanning. Smeltevann fra fjellene sørger for jevnt tilsig gjennom den varme sommeren. Druen Aladasturi blir ofte kalt Georgias svar på Pinot Noir. Den er frisk og delikat med aromaer av markjordbær, bringebær, nyper, urter og søt tobakk. Den er pent konsentrert med godt integrerte tanniner. Forholdsvis lav på syre og vil oppfattes som saftig, leskende og lettdrikkelig. Druen kommer opprinnelig fra området Guria i det vestlige Georgia, og er kjent for sine store avlinger og sitt gode renommé. Navnet høres ut som «Allah Dastur» som på arabisk betyr «Allahs samtykke». Ryktene vil ha det til at navnet ble skapt da arabiske erobrere invaderte Georgia – og at dette dermed rettferdiggjorde det å drikke vin som var så himmelsk god at selv Allah godkjente den! Det sies at det også er en god spisedrue. Deler av vinifikasjonen foregår i de typiske georgianske qvevri – store håndlagde leirkrukker som blir innsatt med bivoks før de graves ned i jorden for å beholde jevn temperatur året rundt. Dette er en eldgammel teknikk som kom på UNESCO`s verdensarvliste i 2013. Å smake nye viner fra forholdsvis ukjente områder er alltid spennende. Smak med åpent sinn, la fordommene hvile og sansene lede! Kanskje blir det en ny favoritt?

10. september 2025
286.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 36: Granbazan Albarino Etiqueta Verde
Vin

Uke 36: Granbazan Albarino Etiqueta Verde

Hvitvin

Bodegas Granbazan ble etablert i 1981, - et forholdsvis ungt vinhus som ligger i Rias Baixas i Nord-Spania. Området Val do Salnès har et rikt jordsmonn med mineraler og granitt, og som blir positivt påvirket av salt og vind fra Atlanterhavet. Alle Granbazan-vinene produseres av forskjellige Albarino-kloner fra hele Galicia. Vinstokkene vokser i tradisjonelle Pergola-oppbinding, – eller «Parra»-systemet som det også kalles. Høye oppstammede vinstokker hvor bladverket skjermer druene som et tak, og som gir ideell lufting av både stokker og druer, og som forhindrer sopp og råte. Havbrisen sørger for at vinene fremstår som friske, saltholdige og med stor kompleksitet. Albarino ( Alvarino i Portugal ) er en drue som gir lavt utbytte, da de har små, løse klaser, men dette igjen gir et enestående aldringspotensiale hvis det er ønsket. Alt arbeid i vinmarken gjøres for hånd, og med en avstand til havet på gjennomsnittlig 1 km så kan man faktisk kjenne havsaltet i vinen. Naturlig nok er den da perfekt til fisk og skalldyr av alle slag, og til ulike lette salater og kyllingretter. Dette er en klassisk, frisk og typeriktig Albarino, med stor lengde og elegant flott syre. Duft og smak av salter, mineraler, litchi, lime og aprikos.

3. september 2025
269.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 35: Chateau Malager 2014 Magnum
Vin

Uke 35: Chateau Malager 2014 Magnum

Rødvin

Forbundet med berømte slott og en nærmest udødelig og klassisk eleganse. Dette er arnestedet for hva man forbinder med kvalitetsvin. Ingen andre vindistrikt har hatt en slik innvirkning på vinverdenen som Bordeaux. Verdens vinhovedstad med verdens beste vinmuseum! Vi er langt sør og helt vest i Frankrike – ut mot kysten. Maritimt klima, med sand, grus og leire i jordsmonnet. Her lages det ca. 700 millioner flasker vin hvert år – og 90% av det er rødvin på seks tillatte druetyper, der Cabernet Sauvignon og Merlot er de viktigste. ( Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmènère ) Som for resten av Frankrike så var det romerne som brakte med seg vindyrkingen. Den første omtalen av vin fra dette området er år 71 e. Kr. MEN – det er ikke slik at all vin fra Bordeaux er veldig god – og det er heller ikke slik at all vin fra Bordeaux er dyr – eller at de må lagres til neste generasjon… Det finnes drikkeklare flotte viner innen alle kategorier – og alle kommer ikke fra støvete ærverdige kjellere som alle kjenner navnet på. Dette er en forførende og flott Magnum fra 2014 – ikke riktig så bra som årgangen 2010 – som i Frankrike som i resten av Europa blir sammenlignet med en av de største siden 1961. En ikke for varm sommer, men tørr og varm høst – det betyr lang vekstsesong og forholdsvis lavt utbytte. Dette er en drøyt 10 år gammel magnum som gir flott kvalitet med saftig fin frukt, mykhet og modenhet – og med nok syre og lengde. Fin konsentrasjon og god struktur fra 35 år gamle vinstokker og tradisjonell vinifikasjon i stål og lagring i brukte fat. En klassisk Bordeaux, med smak av solbær, bjørnebær, sopp, lær, cedertre og tobakk. Chateau Malager – ligger ca. 1 mil sør-øst for selve byen Bordeaux, - og består av 27 ha like ved søtvin-området Sauterne, og har historiske spor helt tilbake til slutten av 1500-tallet. Eiendommen tilhørte i sin tid forfatteren og nobelprisvinneren Francois Mauriac – men eies i dag av Jean Merlaut som også eier andre velkjente slott. En litt utviklet og krydret Bordeaux er en god match til lam og vilt – og perfekt til f.eks. Bouef Bourguignon. Det må være litt struktur og ryggrad i vinen for å matche en kraftig og smaksrik gryte.

27. august 2025
439.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 34: Cabriz Reserva Branco Encruzado
Vin

Uke 34: Cabriz Reserva Branco Encruzado

Hvitvin

En smak av Portugal på sitt beste. Produsenten Global Wines S.A. har tatt Norge med storm med sin store, vellagede og rimelige portefølje. Dette er en reise gjennom områder, jordsmonn og mennesker, og presenterer viner for alle segmenter, men alltid med samme prinsipp: Å gi kundene vin med et godt innhold i forhold til kvalitet og pris. Vinhuset ble etablert i 1990, og har i dag totalt 94 ha vinmark, og hvor 30 ha er organisk dyrket, - og er den mest solgte vin fra Dao, med eksport til land over hele verden. Dao – kvalitetsregionen midt i Portugal, som er mest kjent for sine flotte rødviner, men hvor hvitvinsdruen Encruzado faktisk kommer fra. En drue som stort sett blir brukt i blends, men som i denne vinen virkelig viser at den står fjellstøtt på egne ben. Vinhuset satser på vinturisme, og har en hyggelig restaurant med regionale retter, muligheter for ulike kurs og selvfølgelig en rikholdig vinbutikk. Hvitvinen har et lyst, gulgrønt skjær og en herlig aroma av sitrus, krydder og mineraler, - og er rett og slett et veldig godt kjøp! En saftig, fyldig og spennende vin med smak av modne ulike steinfrukter, sitrus, fat, krydder og nøtter. Perfekt til grillet sjømat, pastaretter, lyst kjøtt og myke oster.

20. august 2025
189.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 33: Billecart-Salmon Le Reserve Extra Brut
Vin

Uke 33: Billecart-Salmon Le Reserve Extra Brut

Champagne

Champagne har hatt en fantastisk utvikling de siste 10-15 årene. I dag er de små- og mellomstore vinhusene synlige på en helt annen måte enn tidligere, og man får et mye mer korrekt bilde av regionen, mulighetene og ambisjonene. Billecart-Salmon holder til i landsbyen Mareuil-sur-Aÿ, som ligger sør for Reims og øst for Epernay. Dette området burde etter manges mening vært sertifisert som Grand Cru, men har dessverre bare 99 av de 100 poengene det må ha… Champagnehuset ble etablert i 1818, da Nicolas Francois Billecart og Elisabeth Salmon giftet seg. Etter generasjoner med svak drift og økonomisk uro, ble det virkelig fart i sakene da 4. generasjon, ved Charles Roland-Billecart, overtok i 1917. Han valgte å selge alle vinmarkene, og konsentrerte seg om kvalitet i produksjon og vin i stedet. Utradisjonelt og modig gjort, men dette ga fantastiske resultater på sikt! De har i dag livslange avtaler med kvalitets-leverandører av druer fra 26 forskjellige landsbyer – og produserer drøyt 1 million flasker med flott champagne hvert år. Et veldrevet og svært bra mellomstort familiehus, som i dag blir drevet av 7. generasjon, Mathieu Roland-Billecart. Deres særpreg er kompleksitet og finesse, med tidkrevende gjæring ved lav temperatur, som igjen gir en elegant, kjølig og tilgjengelig stil, med stor lengde og fin kremet mousse. En svært vellaget champagne, som med alle de tre tradisjonelle druene, – gir et stort nedslagsfelt da det gjelder mat. Passer til alt, men ekstremt bra til sjømat!

13. august 2025
645.00 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 32: Villa Sandi Prosecco Brut Rosè Millesimato
Vin

Uke 32: Villa Sandi Prosecco Brut Rosè Millesimato

Musserende

Veneto-regionen rundt Venezia blir beskrevet som et Italia i miniatyr, og ingen annen region i landet kan måle seg med dette området da det gjelder vinproduksjon, verken i kvalitet eller kvantitet. Det ser ikke ut til at Norge, eller resten av verden, får nok av Prosecco, - denne enkle, lette og rimelige musserende vinen fra nettopp dette området. En delikat og feminin vin, med små bobler, - nesten som en litt kremet mousse. En populær hverdagsvin som venezianerne selv kaller «Englepiss», og som produseres på tank-metoden. Dette er hverdagsøyeblikk med lav alkohol! Prosecco lages på druen, som tidligere het Prosecco, men som i 2009 skiftet navn til Glera, for å prøve å få bukt med overproduksjon og for store utbytter, og for å hindre at den ble dyrket utenfor det regulerte området. Fra sommeren 2020 ble det for første gang tillatt å produsere Prosecco Rosè. Dette ble umiddelbart en stor suksess, og den flotte fargen og det lille bærpreget som druen Pinot Noir gir, har virkelig løftet mange av de litt pregløse proseccoene. Villa Sandi ble etablert i 1622, og drives og eies i dag av Giancarlo Moretti Polegato og hans familie. Vingården består av drøyt 1000 ha, og ligger i hjerte av Cartizze som er som «grand cru» å regne i dette området. Et nesten ufattelig vakkert område, som fikk sin UNESCO-sertifisering i 2019. Veneto er forresten det eneste stedet i verden som har åtte Verdensarvsteder innen en radius på 10 mil. Vinen har frisk og fruktig aroma, med fine smaker av røde bær og epler. Delikat og frisk, med balansert syre og en herlig mousse av bittesmå bobler.

6. august 2025
189.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 31: Faustino VII
Vin

Uke 31: Faustino VII

Rødvin

Bodegas Faustino er en familieeid og familiedrevet produsent i Rioja, og ble grunnlagt i 1861. Faustino var fornavnet til bestefaren til 4. generasjons eier og driver. Vinselskapet eier ca. 650 hektar land beplantet med vinstokker og er blant de produsentene som eier desidert mest land i Rioja. Denne tilgangen på egenproduserte druer av høy kvalitet gjør at Faustino er en av de største på det norske markedet for Reserva og Gran Reserva-viner. Alle druene de benytter i vinproduksjon kommer fra Laguardia og Oyon-området i Rioja Alavesa. Mange av vinmarkene her ligger i helling med max sol-eksponering, kalkholdig leirjord og tørke. Dette gjør at vinstokkene kjemper seg langt ned i jorden etter næring, som igjen gir lav avkastning og høy kvalitet på druene. Tempranillo er Spanias nasjonaldrue, og kjennetegnes ved tykt skall, tidlig modning og stor lagringskapasitet. Den er mest utbredt her i Rioja, og gir kraftige viner med preg av varme og modne bær. I regionen Alavesa utgjør den 75% av dyrket areal. Dette er en fruktig, anvendelig og bra vin til en fantastisk pris, med smak av rød frukt og mørke bær, lakris, urter, krydder og fat. En kanskje litt gammelmodig hverdagsvin som har blitt lettere og mye mer elegant med årene – og som gjerne kan serveres lett avkjølt til alt av enkle kjøttretter. Et lite kupp av en vin! Ikke glem de gamle traverne, - de leverer kvalitet fremdeles!

30. juli 2025
149.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 30: Pedregosa MI Pet Nat
Vin

Uke 30: Pedregosa MI Pet Nat

Musserende

De første Pet Nat-vinene (Petillant Naturel) kom til Norge i 2017 – og ble raskt en hipstervin. Nå er den mer for alle, - kvaliteten er forbedret og det er en morsom vin å bruke i smakinger. Dette er den eldste måten å lage musserende vin på. Metoden heter «Methode ancestral» - altså forfedrenes måte, og denne teknikken brukte munkene på 1500-tallet for å lage lett perlende vin. I et kloster i Limoux i Sør-Frankrike er dette dokumentert allerede i 1531. Metoden er rett og slett å tappe vin på flaske før den er ferdig gjæret. Dette er da et høyst levende produkt, hvor både sukker og gjær blir med over i flasken og hvor gjæren da fortsetter å spise opp sukkeret og skaper bobler og smak. Man har dermed en ukontrollerbar gjæring i hver flaske – som igjen vil gjøre hvert produkt unikt på både smak og lukt. Det kan være alt fra florale toner, via sopp til direkte ufine og ubehagelige lukter. Interessant at en eldgammel måte å lage vin på er blitt trendy. De er ofte ufiltrerte, tørre, friske og tåkete. Lett perlende med forholdsvis lav alkohol og høy fruktighet. Dette er morsomt, sært og uforutsigbart! Familievinhuset Castelo de Pedregosa ble grunnlagt i 1933. De holder til i Cava`ens viktigste by – San Sadurni d`Anoia. Dette er selve hjertet i Cava-appellasjonen, og ligger drøyt 3 mil rett vest for Barcelona. Familien på fem eier 26 ha og har siden 1997 hatt økologisk dyrking. Artig at de nå lager Pet Nat på boks, slik at man kan prøve dette uten å kjøpe en helt flaske.

23. juli 2025
69.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 29: Miraval Côtes de Provence Rosé
Vin

Uke 29: Miraval Côtes de Provence Rosé

Rosévin

Slottet «Miraval», som opprinnelig var et kloster, ligger i byen Correns i hjertet av Provence. Correns er Frankrikes første øko-landsby, og her dyrkes alt 100% økologisk. Det er en storslått eiendom på 600 ha, som stort sett består av vinstokker, lavendel, oliventrær og skog. Den ligger 350 m.o.h. og har et kjølig mikroklima. Den store forskjellen på dag- og nattetemperatur gjør at druene får en konsentrert og kraftig aroma. Provence er et vinområde som nesten utelukkende satser på produksjon av rosévin. (80%) Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte slottet i 2012, og det er gjort enorme investeringer for å lage den perfekte vinen. Den første årgangen kom i 2013, og de henvendte seg til familien Perrin, i Chateauneuf-de-Pape, for å finne den beste vinmakeren. Det brukes fire ulike druetyper i vinen, - alt håndplukkes, selekteres flere ganger og har følgende fordeling: 40% Cincault - en rød, fransk drue med lite særpreg, er enkel å dyrke og gir store avlinger 40% Grenache - en rød spansk drue som er svært utbredt i Provence, og som gir smak av rips, kirsebær, svisker, bringebær og blåbær. 15% Syrah - en rød fransk drue som betegnes som en av de store. Dyrkes med stort hell over hele verden. Gir alt fra tunge, søte litt dvaske viner til de helt sylskarpe og mineralske med smak av kjøtt, pepper og mørk sjokolade. ( Shiraz er et annet navn på samme drue ) 5% Rolle - en hvit fransk ukjent drue, som dyrkes mye i Italia under navnet Vermentino. Den gir stor aroma av fersken, eple og hvite blomster Det er blitt en lys og lekker rosé, - lett og leskende med smak og duft av jordbær, fersken, bringebær, rips, nyper, epler og grønne urter. Nytes alene eller sammen med lette matretter av lyst kjøtt, fisk, salater og grønnsaksretter.

16. juli 2025
279.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 28: Planeta Chardonnay
Vin

Uke 28: Planeta Chardonnay

Hvitvin

Diego Planeta plantet de første vinstokkene her på Sicilia i 1985, og etablerte denne vingården sammen med sine to nevøer, med en filosofi om å produsere særegne viner i det unike kalkholdige og vulkanske jordsmonnet som finnes her. I dag er dette et av Italias beste vinhus, med 6 vingårder spredt over hele øya, - og med akkurat dette flaggskipet av en vin har de mottatt strålende kritikker over hele verden. Første årgangen kom i 1994, og de har vunnet en mengde priser siden den gang. Denne vinen er nesten blitt ikonisk, og kan måle seg med det beste som noen gang er produsert av druen Chardonnay! I vinmarken Ulmo, sør-vest på øya, dyrkes druene til denne strålende vinen, - og det var her, i hellingene opp fra havet, at det hele startet. Med nesten ubegrenset med sol, og med jevn tilgang på fuktighet og kjølige vinder fra havet. En eksklusiv vin med balanserte smaker av aprikos, fersken, sitrus, gule plommer, nøtter, honning, smør og vanilje. En slags flytende moden, rik og konsentrert fruktsalat i luksusutgave! En virkelig lekker vin for de store anledningene – og en perfekt match til f.eks. grillet/stekt fisk, hummer og alle typer lyst kjøtt.

9. juli 2025
389.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 27: Three Finger Jack Old Vine Zinfandel
Vin

Uke 27: Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

Rødvin

Druen Zinfandel «utvandret» fra Europa til California på slutten av 1830-tallet. Tvillingsøsteren Primitivo ble igjen i Italia – og trives best i varmen helt i sør. Felles for begge er at de gir svært fruktige viner, med stor kraft og høy alkohol. De modner ujevnt i klasen, og trenger dermed jevn og god pleie for å gi store viner. Delicato Family Vineyards ble etablert i 1924, og har i dag er stor portefølje og vingårder på flere steder i California. Et anerkjent vinhus med fokus på innovasjon, bærekraft og kreativitet. «Three Finger Jack» produseres i Lodi – et flott vinområde som ligger ca. 10 mil øst før San Fransisco. Med stor påvirkning fra både Stillehavet og fjellkjeden Sierra Nevada, pluss lave utbytter fra gamle vinstokker, blir dette er røver av en vin som passer perfekt til stekte kjøttretter, bbq/grill, taco og annet godt krydret kjøtt. Moden frukt, plommer, svisker, kanel og moreller er smaker som kjennetegner denne druen – og «Three Finger Jack» er en mytisk vin, kalt opp etter den lovløse legenden og kjeltringen som herjet i dette området i siste halvdel av 1800-tallet. En krydret og sødmefull vin med hint av vanilje fra fatlagring.

2. juli 2025
239.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 26: Bell Cross L'Amic
Vin

Uke 26: Bell Cross L'Amic

Rosévin

En delikat og fruktig rosévin er helt perfekt på «The International Rosé Day» - som alltid faller på fjerde fredag i juni, - i år altså på den 27. Serien «Bell Cross» er laget av Skoglund Wine Estate – som er akkurat så svensk som det høres ut. Peter og Ann Skoglund solgte bedriften sin i Sverige og flyttet til Barcelona for snart 10 år siden. Ikke lenge etter fikk de tilbud om å kjøpe en liten vingård, og 13. september 2017 var de eiere av 6 ha veldrevet vinmark i Montsant. Dette er naboregionene til anerkjente Priorat, og kun et par timers kjøring sør-øst for Barcelona. De hadde aldri jobbet i denne bransjen før, men var glade i god vin, - og som gode svensker så er det vel kanskje litt Pippi Langstrømpe i mange av dem: « Jeg har aldri gjort dette før, men hvor vanskelig kan det være?» Her lager de elegante og flotte viner på tradisjonelle metoder, men med nye teknikker. De har ansatt dyktige folk, og har i dag fire smakfulle og vellagede viner i denne serien på det norske markedet. Rosévinen «L'Amic ( som betyr venner ) er myk, raffinert og elegant, med smak av grapefrukt, jordbær, sitrus og en anelse av kanel og anis. Frisk og nyansert med god lengde og nydelig ettersmak. Dette er en vin hvor den spanske druen Garnacha virkelig kommer til sin rett, - med fersk og moden fruktighet og leskende fylde. Perfekt til et bare glass på terrassen eller til lette retter av kylling, sjømat og svin, - og som nesten all vin nytes den best i godt selskap!

25. juni 2025
251.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 25: Riunita Lambrusco Emilia
Vin

Uke 25: Riunita Lambrusco Emilia

Musserende

Emilia-Romagna er kjent for smakfull mat, Guiseppe Verdi og raske kvalitetsbiler som Maserati, Lamborghini og Ferrari, men de har så mye mer å by på, - foruten parmaskinke, parmesan, balsamico og pasta bolognese (dette er området mellom Parma og Bologna). De har Lambrusco! Lett perlende svakvin, oftest rød og med litt sødme. Syrlig, stram og som oftest halvtørr/tørr, men det var den enorme produksjonen av søt Lambrusco frem til 1950-60 tallet som gjorde regionen kjent, - og dette har dessverre ødelagt mye av vinens omdømme. Fra 1700-tallet ble de mørkerøde perlende vinene laget på gamlemåten, ved at vinen ble lagt på flaske før alkoholgjæringen var ferdig – og lot dermed vinen gjære ferdig på flasken. Dette gir en perlende vi som kalles «metodo ancestrale» - og er kanskje mer kjent som «pet nat» - og dette er virkelig på vei tilbake som en trendy og populær vin. Lambrusco lages i dag unntaksvis på den tradisjonelle metoden som cava, cremant og champagne, - de fleste blir laget på tank-metoden – som prosecco. Lambrusco er ikke bare navnet på en vintype, - det er også navnet på en hel liten «familie» av ulike Lambrusco-druer fra Emilia-Romagna. Denne utgaven er søt, men frisk og balansert, lett perlende med myke tanniner og passer godt til ulike oster og desserter. Prøv gjerne også en tørr Lambrusco til f.eks. salami, spekeskinke, parmesan, pizza, risotto og lasagne!

18. juni 2025
163.00 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 24: François Lurton Mas Janeil Blanc
Vin

Uke 24: François Lurton Mas Janeil Blanc

Hvitvin

Dette er et kjent navn i vinverdenen, - nærmest som en levende legende å regne. Han representerer 5. generasjon av familien Lurton – som har laget vin i Bordeaux siden 1897. Han er kanskje mest kjent som «Flying Winemaker» - og har jobbet, og tatt med seg erfaringer, fra hele verden. Han startet sin egen virksomhet i 1988. Han har etter hvert kjøpt opp vinmarker på flere steder – og han har dag suksess med sine viner i fire ulike land. ( Spania, Chile, Frankrike og Argentina ) Her er vi i hans hjemland Frankrike – hvor han har serien Mas Janeil. En saftig, fyldig og krydret vin med smak av grønne epler, hvite blomster, lime, nesle, stikkelsbær, hasselnøtt og kamfer. Her er vi i Sør-Frankrike, i området ved Corbières-massivet, nær grensen til Spania. Mas Janeil er navnet på vingården, og ligger i bratte skråninger i hjerte av Agly-dalen. Francois leide vingården her i 1996, men kjøpte den i 2008, og bygde da et nytt vineri på gården. Området har et unikt jordsmonn ( skifer, leire og granitt ) – og ligger i en geologisk forkastning. Vinen er en blend av fire druer, mest Macabeo – resten er Viogner, Grenache Blanc og Grenache Gris, - og er kun lagret på stål. En perfekt vin for bl.a. fisk og grønnsaker, - en ukomplisert hverdagsvin som imponerer, og som jobber på lag med naturen – som Francois. Vinene herfra er ufiltrert og spontangjæret, flaskene er av resirkulert glass og det drives grønt og bærekraftig i alle ledd, - med naturlig gjødsel og uten sprøytemidler.

11. juni 2025
189.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 23: Black Chalk Classic
Vin

Uke 23: Black Chalk Classic

Musserende

Musserende vin fra England? Javisst! Dette er akkurat nå den største utfordreren til Champagne! Klimaet er helt marginalt for dyrking av druer, med lang vekstsesong som gir syrerike baseviner – som igjen er det perfekte utgangspunktet for å lage fantastisk musserende vin. Det sies at klimaet i Sør-England nå er det samme som i Champagne for 20-30 år siden. Black Chalk Winery var nykommer i Norge i 2021, og holder til i Hampshire nær den engelske sør-kysten. Her er jordsmonnet del av den samme kalk-åren som går fra Champagne, under den engelske kanal, er synlig ved Dover før den fortsetter opp til Surrey rett sør for London. Dette lille familiehuset ble etablert i 2015, med svogerne Jacob Leadley og Andrew Seden ved roret. Jacob hadde allerede visst sine glimrende egenskaper som vinmaker hos Hattingley, og Andrew var en suksessfull eiendomsmegler og pokerspiller. Sammen skaper de magiske dråper som verden virkelig har lagt merke til! Håndplukkede druer, hvor de vinifiserer de ulike typene hver for seg – og hvor håndverk og presisjon er en viktig del av alle ledd. Kun det beste er godt nok for disse gutta! Elegante små bobler, intens flott syre og smak av grønne epler, hvite blomster, noe sitrus, fersken og litt gjærbakst. Mineraliteten i jordsmonnet og nærheten til havet kjennes godt. En kompleks vin med herlig syrlighet! Presis, lang og delikat, med smak og preg av hav og kalk!

4. juni 2025
549.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 22: José Pariente Verdejo Fermentado en Barrica
Vin

Uke 22: José Pariente Verdejo Fermentado en Barrica

Hvitvin

Vi skal til det lille, litt ukjente området Rueda i Spania, - som ligger nordvest på den store spanske høysletta, det som utgjør det midtre av Spania. Rueda er en del av regionen Castilla y Leòn. Her holder produsenten José Pariente til, og her lages det fantastiske hvitviner på druen Verdejo. Dette er en frekk og morsom liten drue, som stort sett bare dyrkes her. Den kom fra Afrika på 1100-tallet, og ble nok først brukt til en hvit sherry-lignende vin. Den er sterk og motstandsdyktig for sol og varme, og trives godt på disse høytliggende, steinete slettene. Dette er en super allrounder til nesten alt av mat – og er en litt glemt drue som nå etter hvert får sin renessanse. Her er det 50 år gamle solsvidde vinranker med lav avkastning, og 5 måneder med lagring på 225 liters franske eikefat før tapping på flaske. En rik og intens vin, med en kraft og en fylde som gjør at den også faktisk kan takle viltkjøtt for den som av en eller annen grunn ikke ønsker å drikke rødvin. Den er kraftig, fyldig og fet, men har samtidig en balansert og god syre. En intens og moden vin med lang ettersmak. Vinen er velegnet til alt av kraftige fiskeretter og lyse kjøttretter med smaksrike sauser og tilbehør.

28. mai 2025
326.80 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 21: Schug Carneros Pinot Noir
Vin

Uke 21: Schug Carneros Pinot Noir

Rødvin

Familien Schug viderefører i dag en av de eldste tradisjonene for håndlaget Pinot Noir i California. Pioneren Walter Schug tok med seg arven og kunnskapen fra en eiendom i Rheingau i Tyskland, hvor det ble plantet vinstokker så tidlig som på 1100-tallet. Han dro til Napa Valley i 1959 for en videreutdannelse innen vin og vindyrking. Med stor innsikt og dyktighet ble han raskt tilbudt jobb. Han reiste hjem til Tyskland for å fri til sin Gertrud, for så å reise tilbake. I 1961 tok de båt til New York, og kjørte til California i sin VW-boble med 13 vesker, to par ski og en drøm… Pinot Noir var hele tiden den store drivkraften, og etter flere år som vinmaker hos bl.a. legendariske Joseph Phelps startet han opp for seg selv i 1980. Resten er en vakker historie med eksepsjonelle viner, store visjoner og kunnskap og kjærlighet til faget. I det litt kjølige området Carneros, ca. syv mil nord for San Francisco, har han gjennom 40 år levert elegante viner av svært høy kvalitet på hovedsakelig druene Chardonnay og Pinot Noir. Druen Pinot Noir er sannsynligvis blant de eldste og mest krevende som finnes. En primadonna uten sidestykke, med tynt skall og svært utsatt for sykdommer, - men da man først lykkes med denne druen så er den et eventyr! Saftig og rik, god friskhet og en sval, silkeaktig finish med smak av bringebær, jordbær, eik, sopp og hvit pepper. Stillehavskysten i dette området byr på et helt unikt mikroklima, og med kjølig havbris, flott håndverk og stor kompetanse skapes en svært vellykket miks av amerikansk og europeisk vinstil.

21. mai 2025
449.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 20: Bollinger Special Cuvèe Brut
Vin

Uke 20: Bollinger Special Cuvèe Brut

Champagne

Lily Bollinger kjente sitat fra London, 17. oktober 1961. « I only drink Champagne when I`m happy, and when I`m sad. Sometimes I drink it when I`m alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle it if I`m not hungry and I drink it when I am. Otherwise I don`t touch it – unless I`m thirsty! Et av de siste selvstendige familieeide champagnehusene, - grunnlagt av bl.a. Jacques Bollinger i 1829. En uskreven avtale mellom to store familier har sørget for en udødeliggjøring av champagnen gjennom James Bond siden 1956, - da kom boken «Diamonds are forever». Den ble først synlig på film i «Live and let die» i 1973. Den har en kremet og fin struktur, og føles balansert og behagelig. Dette er en svært anvendelig champagne, med moden og rik smak av bakte epler, sitrus og toast. Flott aroma med hint av nøtter, vanilje og sjokolade. Den passer perfekt som aperitiff, men vil også matche det aller meste av mat. Her er det modenhet og klasse, - og en ren og stram eleganse. En delikat vin som kan brukes gjennom hele måltidet, - hele året! Champagne – vinen som er selve symbolet på det gode liv. Salget av champagne kan brukes som et barometer for vår felles framtidsoptimisme. Et slags speil av vår tid, der salgskurven viser verdensøkonomien. Det betyr at det stort sett har vært stigning siden 1945, - og dette er selvfølgelig et flott valg for feiring av 17. mai!

14. mai 2025
649.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 19: A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc
Vin

Uke 19: A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc

Hvitvin

Chenin Blanc fra Sør-Afrika kommer i mange utgaver, og en av de som virkelig har lagt all sin kompetanse i denne druen er Adi Badenhorst. En supersjarmerende halvgammel hippie, som laget sin første vin som 13 åring, og som kjøpte en forlatt gammel vingård fra 30-tallet i Swartland, snaut to timers kjøring nord for Cape Town, i 2008. Her var det fortsatt gamle vinstokker, og sementtanker i vineriet – og han har videreforedlet og bygget videre på all gammel historie han kunne finne om både druen og vingården. Han er en fantastisk vinmaker, og lager virkelig magi ut av denne litt underskattede druen. Chenin Blanc leverer som best i hovedsakelig to områder i verden, - i Loire-dalen i Frankrike, hvor den har sin opprinnelse, og i Sør-Afrika, hvor den ofte går under navnet Steen. Hos Badenhorst blir det jobbet tradisjonelt og økologisk i alle ledd, og han en svært opptatt av druens særegenheter. Her er det fin mineralitet og balanse, og god smak av gule plommer, moden sitron, fersken, nøtter og eple. En svært anvendelig drue og vin som passer til det meste av sommermat, som f.eks. kylling, fisk, salater, sopp, spekemat og grønnskaksretter.

7. mai 2025
224.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 18: Ch. De Fleys Chablis Premier Cru Les Fourneaux
Vin

Uke 18: Ch. De Fleys Chablis Premier Cru Les Fourneaux

Hvitvin

Chablis er en utrolig pittoresk og sjarmerende liten landsby i Frankrike, med drøyt 2000 innbyggere, og alltid en drueklase på fortauene som viser vei til nærmeste vinbar eller utsalg. Chablis er navnet på både landsbyen og regionen – som er en frittstående bitteliten satellitt lengst mot nord, men som tilhører vinområdet Bourgogne. Vi er i det midtre Frankrike, 180 km sørøst for Paris. Det lages ca. 35 millioner flasker Chablis i året, fra ca. 450 vingårder på drøyt 5.000 ha beplantet areal ( som er svært lite… – til sammenligning har f.eks. Beaujolais ca. 10.500 ha, Champagne ca. 34.000 ha, og Bordeaux ca. 115.300 ha ) Hemmeligheten ligger under jorda – dette er «fossil magi» som jeg husker en av vinmakerne kalte det en gang… Det er forløperen til dagens østers som spiller hovedrollen her. «Exogyra Virgula» var visstnok på størrelse med en ert, men i stort nok antall for 150 millioner år siden, ble disse fossile østersskallene til de kalkrike sedimentene som utgjør den velkjente Kimmeridge-kalken i dag. Vinmarkenes ulike innhold av fossiler, retning mot sola, porøsiteten i jorda, bratthet i vinmarken osv. osv. – alt dette utgjør de store forskjellene på Chablis. En annen ting som er spesielt her er at de gigantiske vinhusene mangler. Her er det bare små, jordnære bønder med lidenskap for faget. Kvalitetspyramiden i Chablis er inndelt i fire – og husk at det alltid bare er en drue – Chardonnay! Petit Chablis ca. 1108 ha På begge sider av elven Serein, - og som oftest på høydedragene i Chablis, men kan grense til alle andre typer av jordsmonn, mark og skog. Brunere og yngre jordsmonn ( Portland-kalk )- med mye mer sand og mindre leire enn Kimmerridgekalk, - dårligst soleksponering og utsatt for hagl og vind. Chablis ca. 3367 ha På begge sider av elven Serein, - og utgjør 60% av produksjonen innen AOP Chablis som ble opprettet i 1938. Jordsmonnet består av Kimmerridgekalk. Chablis Premier Cru ca. 783 ha På begge sider av elven Serein, og jordsmonnet er Kimmerridgekalk, men disse vinmarkene har betydelig bedre soleksponering enn vinmarkene som er klassifisert som Chablis. 40 vinmarker er klassifisert som Premier Cru. Chablis Grand Cru ca. 101 ha Alle de syv klassifiserte vinmarkene ligger samlet på en side av elven, og har spesielt god soleksponering. Jordsmonnet er Kimmerridgekalk og Les Clos er den mest kjente vinmarken. Kun to prosent av all Chablis produseres fra disse vinmarkene. Det er ikke nødvendigvis den dyreste som er den beste – her er det svært avgjørende hva den skal brukes til - og hva man liker. Petite Chablis og Chablis: Syrlig og slank – grønne epler og sitrus – alt av reker, kreps, kokt og dampet sjømat Premier og Grand Cru: Fylde og fruktighet – bakt sitron, fat og modne epler – grillet og stekt sjømat. Prøv deg frem og finn den typen du liker best, og som passer til maten du skal servere. Det er mange hundre å velge imellom!

30. april 2025
449.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 17: Andrè Brunel, Cuvee Sommelounge
Vin

Uke 17: Andrè Brunel, Cuvee Sommelounge

Rødvin

André Brunel er et av de største navnene i Frankrikes mest historiske appellasjon, - Chateauneuf-du-Pape. En pittoresk og supersjarmerende liten landsby med ca. 2500 innbyggere, - med en historie som pavenes sommerresidens helt tilbake fra 1300-tallet. Direkte oversatt betyr det «paven nye slott». Her har familien Brunel holdt til siden 1700-tallet, og levert kvalitetsvin gjennom generasjoner. I dag er det Fabrice Brunel som drifter vinhuset, og her leverer han et svært godt stykke håndverk fra 40 år gamle vinstokker, i en solrik enkeltvinmark med lav avkastning og kalk, grus og leire i jordsmonnet. Rhone-dalen deles inn i nord og sør, og en biltur gjennom dalen tar ca. tre timer og du vil virkelig se hvordan vær, klima og jordsmonn endrer seg. Dette preger selvfølgelig også vinen, - og i sør, hvor Chateauneuf-du-Pape ligger, er vinene mer sødmefylte, bløte og fyldige enn i nord. Det er kun 6-7 mil til Middelhavet… 13 druetyper er tillatt i denne appellasjonen, men de mest vanlige er de såkalte «GSM» ( Grenache, Syrah og Mourvedre ). Området har et fuktig subtropisk klima, med moderat nedbør gjennom hele året og svært varme sommermåneder. Den sterke vinden fra nord, Mistral, er også et kjennetegn for området, - der den feier ned gjennom Rhone-dalen, fra Alpene og ut mot kysten. ( Prøv gjerne også den hvite vinen fra André Brunel – som faktisk heter «Mistral») Dette er en superanvendelig, slank og lettdrikkelig vin som passer til det meste. En flott og vellaget sommer-rødvin som gjerne kan serveres litt nedkjølt. Den er fruktig og saftig, med fin konsentrasjon og myk, behagelig syre. En sval aroma av urter, mørke bær og krydder sitter lenge i denne fløyelsmyke vinen.

23. april 2025
189.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 16: Raumland Blanc de Blancs Brut 2018
Vin

Uke 16: Raumland Blanc de Blancs Brut 2018

Musserende

Tyskland seiler opp som et stort og viktig vinland på alle fronter. De har hatt stor suksess med sin Riesling helt fra 1400-tallet, men hva med en musserende på champagnemetoden? Dette er en familie med lidenskap for musserende vin – en far med to døtre. Raumland er et sekthus fra 1984 som forvalter sine 10 ha med økologisk drift på en særdeles god måte, hvor jordsmonnet sørger for mineralitet og kompleksitet. Området ligger vest for Rhinen, i Rheinland-Pfalz. En kupert og frodig region sør-vest i Tyskland. Volker Raumland har virkelig tatt tysk musserende vin til et nytt nivå – han er en pioner på sitt område, og mange tyske vinprodusenter følger nå etter i hans fotspor. Vinhuset har rendyrket sin profil, og lager kun musserende vin, med utelukkende tradisjonell flaskegjæring. De har tre gode varianter på det norske markedet i dag. Døtrene Marie-Luise og Katharina følger i sin fars fotspor – og har aldri vært i tvil om at de skulle satse på musserende vin. De dedikerer nå all utdannelse og resten av livet sitt til druer og vinmaking. Dette er en Blanc de Blancs, - altså laget på utelukkende grønne druer – og har et saftig og krydret smaksbilde, med frisk smak av modne epler, sitrus, litt nøtter og kjeks. 76% av vinen er lagret og vinifisert på stål, og 24% på fat – og vinen har minimum 29 måneder på bunnfallet. God sekt krever lang modning og lagring. Tålmodighet er et nøkkelord for dette prisvinnende vinhuset.

16. april 2025
399.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 15: Il Mimo
Vin

Uke 15: Il Mimo

Rosévin

Polets sikreste vårtegn er når Il Mimo ankommer Norge... Den lille familiebedriften Antichi Vigneti di Cantalupo, fra Piemonte, står bak kanskje Norges mest omtalte og «hypede» vin. Med egen Facebook-side og en interesse helt uten sidestykke er dette som et slags fenomen å regne. Dette kan man selvfølgelig mene mye om – og det blir gjort! ALLE mener noe om denne vinen, som nesten ikonisk symboliserer den «nye» rosévinen. Det er noe litt gåtefullt og magisk over denne «maske-vinen» som kommer i begrenset opplag hver vår – og som blir utsolgt i løpet av noen få uker… Fra terrasserte vinmarker i et karrig jordsmonn, i Ghemme i Piemonte, produseres altså Il Mimo, med sin lettkjennelige maske på etiketten, som viser til historien om en romersk mimemaske som ble funnet i nærheten av vinmarken, og som symboliserer vinguden Bacchus interesse for teater og mimekunst. Mannen bak den norske delen av denne unike vinhistorien er Christopher Moestue, som etablerte importselskapet Moestue Grape Selection i 1996. Han smakte denne vinen på en stand på den anerkjente vinmessen «Vinitaly» i Verona på slutten av 1980-tallet, og etter flere år med samme tradisjon og gode erfaringer, valgte han å ta den inn til Norge i 1997. Deretter har interessen økt, sakte men sikkert – og i dag har de første 480 flaskene økt til 64.000 ordinære flasker og 8.500 i magnum. Vinen er laget på 100% håndplukket Nebbiolo – en kvalitetsdrue av de sjeldne, og dermed også en helt annen type rosévin enn det Norge hadde vært vant til tidligere. De hadde stort sett vært lyse, lette og litt syntetiske roséviner fra Provence. Nå kom det plutselig en kraftig vin med et tydelig og markert avtrykk som viser både jordsmonn og karakter. En vin som plutselig løftet begrepet rosévin opp i en annen liga, - med en mye større bredde, anseelse og kvalitet enn tidligere – og ikke minst med tanke på kombinasjonen med mat. Årets utgave er slank og syrlig, med både lysere farge og litt lavere alkohol enn tidligere. Et trendy og godt tegn, og den følger opp med fine smaker av rød frukt og bær, eleganse, syre og en lett bitterhet i avslutningen.

9. april 2025
225.10 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 14: Bonterra Chardonnay
Vin

Uke 14: Bonterra Chardonnay

Hvitvin

Vi kan mene mye om USA og amerikansk vin i disse dager – og Trump-effekten vil kanskje gjøre seg gjeldene her også etter hvert, men foreløpig er salget stabilt. Amerikansk vin utgjør kun fem prosent av markedet på Vinmonopolet. Bonterra er den amerikanske vingiganten Fetzers fremste bærekrafts-flaggskip, - og er nesten som en biodynamisk oase å regne. Bonterra – god jord – er både et løfte til kundene og en ledestjerne for deres regenerative jordbruk. Ca. 30% dyrkes biodynamisk, resten økologisk. Vingården ligger i Mendocino, rett nord for Sonoma i California – og halvannen times kjøring nord for San Francisco. Det startet med økologisk vindyrking i 1987, og endte opp med den første globale prisen innen «Zero-Waste» sertifiseringen i 2014. I dag har de grønn energi fra egne solcellepaneler og er en frontbedrift innen Californias bærekraftsprogram. Barney Fetzer, en av 11 søsken i den store vinfamilien, var en pådriver for den grønne filosofien allerede i 1985. Bonterra ser i dag mer ut som en hage enn en vingård. Blomster, fugler, dyr og druer i skjønn forening, og vinmarkene ser ville og naturlige ut. Her er alt økologisk eller biodynamisk sertifisert, fra druer til metoder, men ikke selve vinen. Loven i California gjør forskjell på økologisk vin og vin laget på økologisk druer. En økologisk vin i California er som vår naturvin å regne. Dette er en nesten helt ren Chardonnay, med preg av modne epler, bakt sitron og litt tropiske frukter. Noen får prosenter med Viognier, Moscatel og Roussanne skaper en krydret og fin fruktighet og tilfører aromaer av fersken, honning og pære. Det er en rik, leskende og lettdrikkelig vin med god lengde og fin fylde. 70% av vinen er fatlagret i fem måneder. En vin for solveggen i påsken, eller til kyllingen, fisken, salaten og de litt lettere rettene. En erklæring om en forpliktelse til å forlate jorden i bedre stand enn vi fant den er verdt en skål!

2. april 2025
179.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 13: Ogier Artèsis Cotes du Rhone
Vin

Uke 13: Ogier Artèsis Cotes du Rhone

Rødvin

Det nærmer seg påske – og det er mange ulike tradisjonsretter som skal ha sin vin... Alle disse rettene har fått personlige tilpasninger gjennom generasjoner – og det skal mye til å finne en som passer til alt, men dette er et svært godt tips! Vinhuset Ogier ble grunnlagt i 1859, og ligger i den historiske appellasjonen Chateauneuf-du-Pape – i hjertet av Rhônedalen. Nitidig omsorg av drueplantene gjennom hele sesongen gir resultater, - sammen med solen og den kjølige Mistralvinden som jevnlig feier gjennom dalen fra nord, i opp mot 30 m/s. Ogier Artesis er en fyldig og leskende super-allrounder fra Rhone, til en fantastisk pris! Ung, fruktig, saftig og bløt med preg av urter og krydder, mørke skogsbær, plommer og lær. God lengde og myke tanniner gjør den også egnet til alenetid ved bålpanna. «En generøs og ærlig vin» som vinmaker Edouard Guerin selv sier. Vinen er laget på Grenache, Syrah og Mourvedre, eller egentlig på Serine, som er en Syrah-klone fra Côte Rotie, og som gjør at vinen får tilført en noe mer frisk og krydret stil. «GSM» er for øvrig et begrep som brukes om vin. Det er rett og slett en forkortelse for druene Grenache, Syrah og Mourvedre, som til sammen utgjør den klassiske blenden i Chateauneuf-du-Pape og Rhonedalen. De økologiske druene er håndplukket og vinifisert på en blanding av sementtanker og store fat. Vinen er til slutt modnet på stål og gamle fat ca. 9. måneder før tapping. Og som med all rødvin – server den gjerne lett avkjølt! Den er også tilgjengelig BIB ( Bag-In-Box )

26. mars 2025
164.60 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 12: Nadal Original Corpinnat Brut Reserva
Vin

Uke 12: Nadal Original Corpinnat Brut Reserva

Musserende

Cava-eventyret i Spania startet ved at den unge, eventyrlystne vinarvingen José Raventos dro ut på en reise i Europa, og endte opp i Champagne i Frankrike. Her ble han kjent med hemmeligheten bak franskmennenes suksess. Tilbake i Spania eksperimenterte han med 2. gangs-gjæring på flaske – og den første cavaen ble åpnet hjemme hos familien Raventos i 1872. I 2015 begynte noen få cava-produsenter å snakke sammen med tanke på endringer. De var misfornøyd med utviklingen av cava, - og ønsket strengere krav og retningslinjer for både dyrking og produksjon. 30. januar 2019 var Corpinnat, som betyr «Hjertet i Penedès» et faktum. 11 vinhus gikk da ut av cava-samarbeidet og dannet sin egen merkevare med det strengeste regelverket i verden. Vinmarkene skal bl.a. eies av vinhuset, det skal være økologisk dyrking og det skal høstes inn manuelt. Druene skal dyrkes innenfor et regulert område, det stilles strenge krav til lagring ( minimum 18 mnd ) og det skal være 90% lokale navngitte druer. Det er regulerte område for «Corpinnat» er 997 km2 mellom Barcelona og Terragona. I dag er det 13 vinhus som er tilsluttet den nye ordningen. Vinhuset Nadal har vært en av pådriverne for den nye merkevaren, - et familiehus med en vinhistorie helt tilbake til 1510. Her er det modne flotte aromaer av modne epler, sitrus, bakst, krydder og nøtter.

19. mars 2025
219.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 11: Georg Breuer Estate Lorch
Vin

Uke 11: Georg Breuer Estate Lorch

Hvitvin

Georg Breuer er en kult-produsent som i dag eies av barnebarnet Theresa Breuer. Vinhuset har en liten produksjon og en filosofi om at vinen i stor grad gjør seg selv, - det vil si at ingen kjemikalier eller stoffer tilsettes jorda eller vinen. Gjæringen blir aldri verken fremskyndet eller stoppet fordi de ikke har tid til å vente… Kjølige kjellere vintertid gjør at gjæringen stopper, og ved varmt vårvær starter gjæringen opp igjen. Theresa Breuer tror på fysiologisk modning av druene og plukker kun når de er modne. Filosofien er utradisjonell og for Theresa er balanse, aroma og fylde viktigere enn mostvekt. Vinens egenvekt, tetthet og kompakthet er viktigere enn volum. Dette gir konsentrerte og delikate viner med god syrestruktur, - og er dermed også perfekte til mat. Vinmarken «Lorch» ligger sør-vest i Rheingau og rett nord-vest for byen Rüdesheim. Bratte skråninger og et jordsmonn som domineres av skifer og kvartsitt gir viner med en særegen aromatisk profil, delikat struktur og høyt syrenivå. Ren og moden smak av gule epler, plommer og lime. En rik og elegant vin, balansert og vellaget med høy syre og snev av salt og flint. Den er lagret på både stål og fat i ca. 8 mnd. - avhengig av årgang.

12. mars 2025
299.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 10: Ruffino Ducale Chianti Classico Riserva
Vin

Uke 10: Ruffino Ducale Chianti Classico Riserva

Rødvin

Enkelte områder skaper nærmest en drømmende stemning bare ved å uttale navnet… Toscana er blant disse! Med sine syv UNESCO-severdigheter, og med all sin historie, kunst og kultur er dette nesten som en egen nasjon i nasjonen. Maleriske landskap, sol og varme – og med en vindrue som kan ta pusten fra deg om den blir riktig behandlet. Sangiovese, - selve ryggraden i Italias vinproduksjon! Produsentene i dette området er svært opptatt av kvalitet, og Ruffino er den største av de alle. Søskenbarna Ilario og Leopold grunnla Ruffino i 1877, og planen var hele tiden å satse på matvin av høy kvalitet. I dag har vinhuset seks flotte landeiendommer i selve hjertet av Toscana, som utfyler hverandre perfekt med tanke på jordsmonn, beliggenhet og druetyper. På slutten av 1800-tallet ble de hoffleverandør med nettopp vinen «Riserva Ducale» - som fremdeles er deres flaggskip – og som holder svært høy kvalitet. Navnet «Chianti» har eksistert siden 1300-tallet, og ble en av Europas første vin-appellasjoner da det i 1716 ble laget en vinlov som satte geografiske grenser. I dag er dette Italias og Toscanas mest kjente merkevare – en rødvin på nettopp druen Sangiovese! Fast og strukturert vin med smak av kirsebær, mandel og tobakk, - og urter som rosmarin og hvit pepper. En god allrounder som er perfekt til det meste av kjøttretter.

5. mars 2025
299.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 9: Trivento Golden Reserve Malbec
Vin

Uke 9: Trivento Golden Reserve Malbec

Rødvin

Vi er i Mendoza i Argentina – nesten 1000 meter over havet. Dette er vin laget på druer fra ca. 100 år gamle vinstokker, på noen av de beste Malbec-druene som finnes. Nøye selektert og vinifisert av vinmaker German Di Cesare, som for øvrig har vært hos Trivento siden år 2000. Da ble den første utgaven av denne vinen lansert. Dette er selve flaggskipet for Trivento – og ikke minst flaggskipet for vinsatsningen i Argentina. Det er druer fra tre ulike vinmarker – som sammen gir et flott bilde av klimaet og jordsmonnet. Trivento ble grunnlangt av Concha Y Toro i 1996, - som for øvrig har 10 vingårder spredt over hele landet. Trivento betyr de tre vinder ( Polar, Zonda og Sudestada ) som vinrankene er helt avhengige av med tanke på nedkjøling og tilførsel av frisk luft. Malbec-druen er opprinnelig fra Frankrike, men er virkelig blitt Argentinas signatur-drue, og viser her sin storhet. Den trenger sol og varme for å skinne – og gir da en saftig, bløt og moden vin med smak av solbær, kaffe, lakris, vanilje og noe sursøt, mørk frukt. Den er perfekt til stekte kjøttretter og grillmat – en elegant og kraftig vin til en god pris.

26. februar 2025
179.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 8: Rabl Grüner Veltliner
Vin

Uke 8: Rabl Grüner Veltliner

Hvitvin

Weingut Rabl holder til øverst i den sjarmerende landsbyen Langenlois i Kamptal, og er en svært velrennomert og god vinprodusent fra Østerrike. Familien har dyrket vindruer siden 1750 tallet, og har gjennom alle generasjoner vært svært opptatt av det unike mikroklimaet og det mineralrike jordsmonnet som finnes her – og som gjenspeiler seg i vinene. Far og sønn Rudolf jobber tett og godt sammen, - om både de økologiske vinene og de 80 ha med vinmark. Dette er Østerrikes beste vinregion, og har fått navnet etter elven Kamp som renner gjennom regionen. Kamptal ligger en drøy times kjøring nordøst for Wien, ved foten av Alpene. Denne vinen kommer fra en stor, varm og solfylt vinmark som gir intense, rike og elegante viner med frisk syre. En fyldig og flott vin med god frukt. Grüner Veltliner er Østerrikes egen vindrue, og utgjør over 30% av landets vinproduksjon. Druen er en vinmakers drøm, da den, som chardonnay, kan formes etter ønske, og gi alt fra tunge aromatiske viner til lette, friske nærmest vegetale viner. Det store bruksområdet gjør den også selvfølgelig svært anvendelig til mat, - og kanskje spesielt til sjømat, grønnsaksretter og hvitt kjøtt. 1985 – alle i Østerrike vet hva som skjedde dette året. Vinbransjen i landet kollapset i løpet av to uker. Flere produsenter ble tatt i å blande frostvæske i vinene sine for å skape mer fylde og sødme i et dårlig vinår.... Det har tatt lang tid å bygge opp igjen tilliten, men i dag er Østerrike et av de få land i verden som bare lager ren vin! Saftig og smaksrik med preg av modne gule epler, varm sitron, urter og hvit pepper. God balanse og fin lengde preger denne delikate vinen.

19. februar 2025
169.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 7: Kopke Late Bottled Vintage 2018
Vin

Uke 7: Kopke Late Bottled Vintage 2018

Portvin

En reise fra Hamburg til Portugal i 1636 ble begynnelsen… Nicolau Kopke slår seg ned i Portugal som Hanseatenes generalkonsul, da de ser at vinindustrien i dette landet skyter fart. Kjøpmenn fra hele Europa ønsket å ta del i dette eventyret etter at de ulike landene hadde fått på plass handelsavtaler. Vi var allerede en viktig eksportvare for Portugal, for her var det blitt dyrket vindruer og laget vin i over 2000 år. I Portugal er mat og drikke en del av kulturarven, og alle områder i landet lager vin. Dette ligger i blodet hos de nesten 11 millioner innbyggerne. Mangfoldet av jordsmonn og klimasoner er helt unikt i verdenssammenheng – og ingen land i verden har så mange stedegne druer som Portugal. Av de drøyt 340 druetypene som vokser her er hele 250 stedegne. De lager vin i alle kategorier, men den desidert største produksjonen foregår i Douro, - som for øvrig ble verdens første regulerte vinområde i 1756. Douro-dalen, med elven Douro og havnebyen Porto, er et av verdens vakreste vinområder, og kom på UNESCO`s verdensarvliste i 1996. Og det var her, i Porto, at Nicolau Kopke anla sitt handelshus. To år senere, i 1638, ble firmaet Kopke etablert og de første flaskene sendt nordover, og ble med det verdens eldste portvinshus. I 1781 ble den første vingården kjøpt, og dette året markerer dermed overgangen fra forhandler til produsent. Portvin er en sterkvin fra dette området – oppkalt etter byen Porto. De aller fleste er røde, alkoholsterke og søte, men de finnes i alle varianter. All portvin lages på samme måte, - man stopper gjæringen av druemosten ved å tilsette druebrennevin som holder 77%. Da har ikke gjæren rukket «å spise opp» alt sukkeret enda, og resultatet er en søt sterkvin på 20%. Late Bottled Vintage ( LBV ) er portvin fra et enkelt år med årgangsangivelse på flasken. Denne vinen ligger 4-6 år på fat før den tappes på flaske. Etter noen år med stabilisering er de drikkemodne og klare for salg! En fantastisk vin til ost, kaker, tørket frukt, nøtter og desserter. En hviledrikk i seg selv – eller prøv den til en god kjøttrett med litt pepper i sausen. Kompleks og konsentrert smak av modne mørke bær, plommer og moreller. Fyldig, rik og intens med toner av kanel, kakao, lakris, vanilje og svisker.

12. februar 2025
389.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 6: Seghesio Sonoma Zinfandel
Vin

Uke 6: Seghesio Sonoma Zinfandel

Rødvin

Den italienske immigranten Edoardo Seghesio, opprinnelig fra Piemonte, dro til USA for å finne lykken som så mange andre på slutten av 1800-tallet. Han fant både kjærligheten og lykken i California, og sammen med sin kone kjøpte han en gård og plantet sine første Zinfandel-planter i Alexander Valley i Sonoma County i 1895. Med etter hvert fem barn, var det travle år, og et godt familiesamhold gjorde at de klarte seg gjennom forbudstiden ( 1920 – 1933 ) som en av ytterst få amerikanske vingårder. Seghesio er fremdeles en heleid familiegård – og det er 5. generasjon som drifter i dag. Etter mange år med kommersiell masseproduksjon la de om driften på 1990-tallet – og jobber i dag etter prinsippet «kvalitet fremfor kvantitet» - noe de har stor suksess med. Dagens vin er fra over 60 år gamle vinstokker, har håndplukkede druer og gjæres i åpne kar. Dette er en fruktig, intens og kraftig vin, med de typiske Zinfandel-smakene av mørke, modne bjørnebær, plommer, moreller og krydderier. Den er ung, myk og sødmefull, - med fast, varm og lang ettersmak. Det er godt integrert alkohol og velbalansert fatbruk. Den perfekte vin til alt av stekt og grillet kjøtt – gjerne «The American Style»!

5. februar 2025
339.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 5: Blanc Foussy Cremant de Loire
Vin

Uke 5: Blanc Foussy Cremant de Loire

Musserende

Cremant er navnet på all musserende vin i Frankrike som IKKE er laget i området Champagne! Så enkelt, - og så godt! Dette er nesten uten unntak fantastiske produkter til en svært god pris. De er laget på samme kompliserte måte som champagne, - med annengangsgjæring på flaske. Navnet på flasken sier ofte fra hvilket område den musserende vinen kommer fra, - og det blir laget Cremant fra de aller fleste store vindistrikter i Frankrike. Cremant de Bordeaux, Cremant de Alsace, Cremant de Bourgogne, Cremant de Limoux, Cremant de Loire, Cremant de Die og Cremant de Jura. Fantastiske produkter til mat og aperitiff, - eller bare til kos! Dette er som sagt kanskje det nærmeste man kommer champagne, - da både produksjonsmetode, noen av druene og jordsmonnet er til stede. Forskjellen er alle de strenge kravene innen produksjon og lagring, - og hvor lenge den har ligget på bunnfallet. Det er her kompleksiteten utvikles, og det mangler noe på finessen og lengden/ettersmaken i forhold til champagne. Loire er en av Frankrikes vakreste regioner, med vingårder og slott på hver side av landets lengste elv – Loire med sine 1006 km. Den renner vestover i retning Atlanterhavet, og ligger forholdsvis midt i landet. Regionen er kanskje mest kjent for sin hvitvin Sancerre på druen Sauvignon Blanc, og for hvite og røde viner laget på henholdsvis Chenin Blanc og Cabernet Franc. Det finnes drøyt 300 ulike cremanter på vinmonopolet i dag, og også denne vintypen har mangedoblet salget de siste årene. Det gir alltid mye vin for pengene! Blanc Foussy S.A. er en kvalitetsorientert og prisbelønnet produsent som holder til i hjertet av Loire-dalen mellom Tours og Amboise. Her plukkes alle druene for hånd, og denne Cremanten lages på tradisjonell champagne-metode med 18 måneders lagring på bunnfall. Herlig og frisk musserende vin, med flott smak av røde bær og epler, fersken, søt paprika, kjeks og nøtter! Noe mineralitet, og god balanse mellom fin sødme og god fruktighet. Elegante bobler, frisk syre og lang ettersmak. En utviklet og moden vin.

29. januar 2025
158.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 4: Matua Rosé
Vin

Uke 4: Matua Rosé

Rosévin

«Matua» betyr «leder», - eller «familiens overhode», og er et passende navn på produsenten, siden nettopp grunnleggerne av Matua, Bill og Ross Spence, var de første som plantet Sauvignon Blanc på New Zealand i 1974. New Zealand er et ungt vinland og det sørligste i verden som produserer vin. Her er det Sydpolen neste, og dette klimaet gir rene, friske og svært aromatiske druer. I dag er Sauvignon Blanc og de andre druene som brukes i Marlborough anerkjent over hele verden, og Matua er New Zealands mest prisvinnende vinprodusent med en rekke internasjonale topp-plasseringer. Deres viner står på listen over verdens hundre beste viner i forhold til pris hvert år. En herlig vin med god syre og et friskt aromatisk utrykk. Fruktig smak av modne røde epler, jordbær, tranebær, søt sitrus og grønne urter. Saftig sommer i miljøsmart emballasje. Dette er et land som virkelig setter disse franske druene på kartet, og Matuas filosofi er å lage vin av de beste druene fra de beste områdene, og la friskheten og fruktkarakteren skinne. Rosé er ikke lenger en useriøs vin som bare drikkes av ungjenter på vorspiel, - dette er den nye hvitvinen, både raffinert og elegant – og man kan raskt i dag avlive alle mytene om rosévin! De er drikkeklare og veletablerte! De er også perfekte til det meste av mat – og akkurat denne er et utrolig godt kjøp i forhold til pris. Prøv den gjerne til stekt fisk og salat med litt mango og lime!

22. januar 2025
139.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 3: Odfjell Armador Cabernet Sauvignon
Vin

Uke 3: Odfjell Armador Cabernet Sauvignon

Rødvin

I romjula 1982 kjøpte Bergens-familien Odfjell eiendommen «La Colina» i Maipo-dalen i Chile, - kun 30 minutters kjøretur fra hovedstaden Santiago. I løpet av kort tid var den tidligere fruktplantasjen forvandlet til et norsk vin-eventyr! Dette lange smale landet er et paradis for vinranker med sitt perfekte klima. Kjølige vinder fra havet holder fukten borte fra vinmarken, og en jevn strøm av smeltevann fra Andesfjellene sørger for jevn fuktighet i jorden. Med stor tro på bl.a. Chiles «egne» druer, som Carmenere og Carignan, kan de vise til svært gode resultater og høy kvalitet på alle sine produkter. Ca. 1300 tonn druer høstes i april hvert år, og de produseres i dag ca. en million flasker vin. Vinhuset eksporterer til 23 ulike land, og har stor suksess i blant annet USA. Odfjell er for mange nordmenn synonymt med shipping, men de begynner virkelig å få et stort navn innen vinproduksjon. Sønnene Dan og Laurence drifter selskapet i dag, og de har 12 ulike viner på det norske markedet. Siden 1987 har de også drevet oppdrett av norske fjordinger. Disse brukes i vingårdsarbeidet, som i dag omfatter 100 ha, og hvor alt nå driftes etter biodynamiske prinsipper. Alle viner er både økologiske og veganske, og alle har et navn med maritimt opphav. En flott, vellaget og anvendelig vin til en god pris, med fin balanse og fruktig smak av modne solbær, moreller, krydder, pepperfrukt, lakris og urter.

15. januar 2025
159.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 2: Stellenrust Chenin Blanc
Vin

Uke 2: Stellenrust Chenin Blanc

Hvitvin

Stellenrust var en av de første familiedrevne vingårdene i Stellenbosch. Dette sagnomsuste området som ligger en drøy times kjøring øst for Cape Town i Sør-Afrika. I området Stellenbosch ligger også byen Stellenbosch. Etter etableringen av Stellenrust i 1928 har de opparbeidet seg et beplantet område på drøyt 200 ha. De jobber godt med mange forskjellige druesorter og produserer i dag 20 ulike viner. Stellenrust var bl.a. OL-leverandør til lekene i London i 2012. Vingården nyter også stor respekt for sitt arbeid for de ulike folkegruppenes arbeidsrettigheter. De har til enhver tid over 70 arbeidende familier boende på gården. Mest kjent er de for sine bush-vines av Chenin Blanc. Denne flotte syrerike druen som kom til Sør-Afrika fra Frankrike som en av de første i 1655. Den er Sør-Afrikas mest utbredte drue, og utgjør faktisk nesten 20% av beplantet område. Den er en av vinverdenens mest allsidige druer, og kan brukes til mange ulike typer vin. Hos Stellenrust blir de spontangjæret i store eikefat, og får en flott smak av moden frukt og en rik, litt nøttaktig og krydret stil med vaniljetoner og et snev av salt. Den lagres 9 mnd. på små franske eikefat. Her dyrkes den altså på gamle vinstokker som ikke blir bundet opp, men som forblir lave busker hvor alle prosesser må forgå for hånd. Mange steder i Sør-Afrika er det lokale navnet på druen «Steen», og den gir ulike viner etter jordsmonn og klima. En intens vin med en moden smak av epler, fersken og aprikos, - som er svært egnet til ulike matretter av fisk, skalldyr og lyst kjøtt. En kompleks og lekker vin som også er svært god alene!

8. januar 2025
239.90 kr
Ingvild Haugbråten
Uke 1: Roederer Champagne
Vin

Uke 1: Roederer Champagne

Champagne

I vinens verden er champagne helt klart den sterkeste merkevaren. I en hel region, ca. 12 mil nord-øst for Paris, lages det kun champagne. Her er jordsmonn, klima og kompetanse helt unikt for dyrking og foredling av nettopp dette produktet. Marginale forhold skaper eksepsjonelle druer, og et tidkrevende og fantastisk stykke håndverk skaper eksklusive viner. Strenge lover og regler i alle ledd sørger for ekstrem kontroll av produksjon av champagne. Champagnehuset Louis Roederer ble grunnlagt i Reims i 1776 av far og sønn Dubois, som senere solgte firmaet til Nicolas Schreider. Schreiders nevø, Louis Roederer, begynte sin karriere i firmaet i 1827, og arvet bedriften da onkelen døde i 1833. I 1870 overtok sønnen Louis II over driften og nådde rekordomsetning på champagne i 1873 bl.a. grunnet salg til den russiske tsaren. Tsar Alexander II ble for øvrig en fantastisk kunde, og allerede i 1876 skapte de, på etterspørsel fra tsaren, sin fantastiske «Cristal» på blank flaske. Roederer er et av de få champagne-husene som fremdeles er familiedrevet og blir i dag regnet som en av de fem beste husene i Champagne. De eier 240 ha vinmark, og dette utgjør ca. 70% av dagens behov. Resten kjøper de av andre lokale kvalitetssikrede vindyrkere som de har langtidsavtaler med. Som ordinær Brut Premier er dette blant de aller beste. Lys, strågul på farge, aromatisk og fruktig. Tydelige aromaer av modne epler, nøtt, kjeks, brioche og mineraler. Rik og elegant, og med lang og smakfull avslutning.

1. januar 2025
599.90 kr
Ingvild Haugbråten